Hirmkalli ravimi hind võtab sõnatuks

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Vähiravifond «Kingitud elu» aitab 50-aastasel Tallinna mehel ning 81-aastasel Tartus elaval vanavanaisal soetada soolevähiravimit, mille hind võtab esialgu sõnatuks.

Mõlemad mehed saavad ravimi kaheks kuuks. Fond panustab nende paranemisse ligi 15 000 eurot.

Üks neist elab Tallinnas Koplis ning töötab toiduainetööstuses. Käärsoolevähk diagnoositi tal eelmisel aastal, pärast seda kui mees oli tähistanud 50. sünnipäeva ehk esimest juubelit. Esialgu suunati ta kiiresti lõikusele, seejärel on ta saanud keemiaravi. Viimase poole aasta jooksul on ta olnud mõned korrad haiguslehel, kuid käib praegu tööl.

Ta ütleb, et hädavajaliku ravimi hinna (ligi 3800 eurot kuus) kuulmine võttis ta esialgu sõnatuks. «Ma ei uskunud, et on olemas niisuguseid fonde, kust on selliselt võimalik abi saada. Olen selle üle väga tänulik ja loodan, et ravim aitab,» lisas ta.

Fond toetab mehe ravi enam kui 7200 euroga. Mees ise panustab oma tervise heaks 400 eurot.

Teine abisaaja on 81-aastane pensionär, kes elab Tartus. Tal on kaks last, kolm lapselast ning kaks lapselapselast, kes tema võitlusele vähiga kaasa elavad. Varem tegeles mees Tartus keskkütte- ja veetrasside ehitusega ning kahtlustab, et 2011. aastal pandud pärasoolevähi diagnoosi põhjus võib olla kunagine kokkupuude asbestipulbriga.

Vanahärra elab koos abikaasaga, kes töötas varem meedikuna. Mees tunnistab, et on hoitud «kui pilpa peal». Fond kompenseerib talle ravimi täies mahus, enam kui 7600 euro ulatuses. «Mul on öelda kõigile annetajatele suured tänusõnad terve meie pere poolt,» ütles ta.

Sama ravimi on vähiravifond aidanud praeguseks soetada viiele Eesti inimesele.  

Ravimitootja ja haigekassa on pidanud kõnelusi ravimi jõudmiseks soodusravimite nimistusse. Haigekassat häirib ravimi väga tagasihoidlik ravitulemus: haigekassa ja ravimiameti hindamise tulemusena pikenes patsientide elu keskmiselt pooleteise kuu võrra (võrreldes platseeboga) ja suhteliselt suur osa rohu manustajatest sai veel samal ajal kõrvaltoimeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles