Eesti ainuke erasünnitusmaja lõpetab sünnitusabi pakkumise

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elite Kliiniku juhataja doktor Andrei Sõritsa sõnul tekitab sünnitusabiteenuse lõpetamise tõttu kõige enam kurbust pikaajaliste töötajate koondamine.
Elite Kliiniku juhataja doktor Andrei Sõritsa sõnul tekitab sünnitusabiteenuse lõpetamise tõttu kõige enam kurbust pikaajaliste töötajate koondamine. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Seoses riigi otsusega lõpetada erasüsteemis sünnitusabiteenuse toetamine lõpetab aprillikuust sünnitusabi pakkumise seni Eestis ainukese erasünnitusmajana tegutsenud Elite Kliinik.

«See oli meie jaoks sotsiaalprojekt, mitte äriline projekt. Kui alustasime ambulatoorsete vastuvõttudega, siis paljud küsisid meie juures sünnitamise kohta,» sõnas kliiniku juht doktor Andrei Sõritsa, miks üldse 13 aastat tagasi teenust pakkuma hakati.

Elite Kliiniku juhi sõnul lõpetatakse sünnitusabi pakkumine seetõttu, et läbirääkimised haigekassa, peaministri ja sotsiaalministriga ei andnud tulemusi, sest riik on otsustanud lõpetada erasüsteemis sünnitusabiteenuse pakkumise doteerimise.

2015. aastal jätkas Elite erakliiniku sünnitusosakond tegevust ilma riikliku toeta. Kuna see aga tõi patsientide jaoks kaasa hinnatõusu, mille tulemusena vähenes sünnituste arv võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 40 protsendi võrra, siis otsustati teenuse pakkumine siiski lõpetada.

Kliiniku teatel võeti 13 aasta jooksul, mil teenust pakuti, vastu 1290 sünnitust, sündis 1307 last ning ei esinenud ühtegi laps surma. Rekordaastal oli sünnitajaid 150. Statistika kohaselt oli Elite keskmine sünnitaja kõrgharidusega eestlanna vanuses üle 30 aastat.

Esimene laps sündis Elite erakliiniku sünnitusosakonnas 28. augustil 2002. aastal. Sünnitajaks oli 23-aastane üliõpilane, kes sünnitas loomulikul teel, ning sünnituse võttis vastu toonane sünnitusosakonna juhataja doktor Lea-Mai Mitt.

Kolmeteist aasta jooksu pakuti sünnitusabi pakuti kõikidest Eesti piirkondadest tulnud sünnitajatele, aga ka välisriikidest. Näiteks võeti selle aja jooksul vastu sünnitajaid nii Venemaalt, Lätist, Leedust, Soomest kui ka Belgiast. Sageli valisid kliiniku oma lapse sündimise paigaks ka Eestis elavad välismaalased ja siia tööle tulnud välismaalaste naised.

Kõikidel Elite sünnitusabiarstidel on tööstaaži üle 25 aasta ja kõikidel ämmaemandatel üle 15 aasta. Elite oli ainus Eesti sünnitusmaja, kus igal sünnitajal oli isiklik sünnitusabiarst, ämmaemand ja lastearst. «Kõige kurvem on aga koondada inimesed, kellega olen töötanud koos nende 13 aasta jooksul. Me soovime, et nendel läheks hästi,» ütles Sõritsa.

Edaspidi plaanib erakliinik keskenduda eriarstiabis ambulatoorsele tööle ja operatsioonidele naistehaiguste valdkonnas, viljatusravile ja kunstlikul viljastamisele, androloogiale-uroloogiale, ultraheli diagnostikale, kirurgiale, endokrinoloogiale, nahahaigustele, füsioteraapiale,  allergilistele haigustele, lastehaigustele, kõrva-nina-kurguhaigustele, neuroloogiale, kardioloogiale, gastroenteroloogiale ja psühhoteraapiale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles