Kas linnas tasub jooksmas käia?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka linnas toimuvad jooksuüritused on muutunud üha populaarsemaks.
Ka linnas toimuvad jooksuüritused on muutunud üha populaarsemaks. Foto: Panther Media

Kopenhaageni ülikooli teadlaste uuringust selgus, et õhusaastega linnas joostes kaalub liikumisest saadud kasu õhusaaste kahju üles.

Teadlased analüüsisid ajakirjas Environmental Health Perspectives avaldatud uuringus 52 000 Aarhusi ja Kopenhaageni elaniku andmeid, kes olid aastatel 1993-1997 vastanud küsimustele oma sportimisharjumuste kohta, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator.

2010. aastal vaadati asjad uuesti üle ning selgus, et selleks ajaks oli 5500 varem küsitletud inimestest surnud. Regulaarselt sporti teinud ja liigutanud inimeste seas  oli suremus aga umbes viiendiku võrra väiksem ning seda isegi juhul, kui need inimesed olid elanud suurte teede ja liiklussõlmede lähedal.

Samas rõhutasid teadlased, et tulemused kehtivad kõige kindlamini Taanis kui suhteliselt eeskujuliku keskkonnateadlikkusega riigis ning lisasid, et mujal maailmas, kus keskkonnast ja kaasinimesest vähem hoolitakse, võivad asjad olla aga mõnevõrra teisiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles