Keskaegne tinktuur tapab ravimiresistentse bakteri

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimitele resistentsed MRSA bakterid Petri tassil.
Ravimitele resistentsed MRSA bakterid Petri tassil. Foto: Reuters / Scanpix

Enam kui tuhande aasta eest ülestähendatud ja silmalau rasunäärmete ravimiseks kasutatud arstimi mõju uurinud teadlased leiavad, et mikstuur tapab suurema osa antibiootikumiresistentsetest stafülokokk-bakteritest.

Mikstuur koosneb peenikeseks purustatud rohelisest sibulast, küüslaugust, lehmasapist ja veinist. Soovitud mõju avaldumiseks tuleb retsepti kohaselt lasta segul üheksa päeva poleeritud vaskanumas seista, kirjutab ERRi teadusportaal.

Kuigi rohelise sibula ja küüslaugu sordid on aretustöö tulemusel sajanditega mõnevõrra muutunud ja ajastust pärinevat veini polnud võtta, leidsid Freya Harrison ja tema kolleegid Nottinghami ülikoolist, et klaasanumas kangust kogunud vedelik muutus üheksa päevaga tõepoolest enamiku mullabakterite jaoks surmavaks.

Seejärel kontrollisid nad mürgi mõju antibiootikumi metitsiliini suhtes resistentsuse omandanud Staphylococcus aureus ehk MRSA-nakkuse all kannatava hiire nahatükkidel, kus mikstuur tappis ligi 90 protsenti bakteritest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles