Mis juhtub, kui kuseteedes tekib ummistus?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui arvasid, et oled juba kõike kuulnud, siis meesteajakiri Men’s Health jätkab oma lugejate valgustamist ohtudest, mis võivad ees oodata ning mille puhul teadmatus ohtlikke tagajärgi tuua võib.

Koomik Jimmy Kimmel ei tee nalja, kui avameelitseb, et kord tema kusetoru sulgus. Selle meditsiinilise seisundi raviks vajas ta kaht lõikust, mida ta kirjeldas kui «väga õudset» läbielamist.

Uroloog Lee Zhao kinnitab, et kusiti – kanal või toru, mis transpordib uriini ja seemnevedeliku peenisetippu – võib tõepoolest ummistuda.

Seda seisundit nimetatakse kusitiahenduseks. Põhjuseks on armkoe vohamine torus sees, mis kitsendab avanevat toru. See omakorda muudab urineerimise väga keeruliseks. Vool tuleb aeglaselt ning võib teha ka valu, selgitab doktor Lee. Lõpuks võib juhtuda, et toru sulgub täielikult.

Kuid mis põhjustab armkoe teket? Lahkliha trauma on üks võimalik süüdlane. Kuid süüdi võib olla ka varasem operatsioon või hoopis nakkushaigus. Enamikul juhtudel pole aga arstid päris kindlad, mis võib põhjustajaks olla.

Kui paljusid mehi võiks see häda vaevata, dr Lee täpselt ei tea, kuid usub, et tegemist on pigem harva esineva probleemiga, mis puudutab vähem kui üht protsenti maailma meestest.

Ravivõimalusi on mitmeid. Üks lahendus on see, et arstid sisestavad kusitisse plasttoru ning venitavad seda. Teine võimalus on lõigata armkude lahti, misjärel avaneb ka kusetee.

Teine võimalus on läbi viia uretroplastika, mida kasutatakse tõsisematel juhtudel.

Kuid kui märkad sümptomeid, mis viitavad valulikule urineerimisele või surve nõrgenemisele, tuleks pöörduda kiiremas korras uroloogi poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles