Sihikule võetakse ligipääsetavus

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trepid võivad raskendada asutuseni  jõudmist.
Trepid võivad raskendada asutuseni jõudmist. Foto: Liis Treimann/Postimees

Tuleval nädalal hakatakse arutatama võimalikke lahendusi, mis tagaksid erivajadustega inimestele ligipääsu informatsioonile, asutustele ja teenustele.

Lähemalt arutatakse, missugused on väljakutsed ja senised tegevused. Samuti räägitakse ka teema olulisusest üldisemalt ja ümarlaua moodustamisest. Sotsiaalkaitseminister Helmen Kütti käskkirjaga moodustatakse ümarlaud, kuhu lisaks ministeeriumite esindajatele kuuluvad ka erinevad MTÜ-d, sihtasutused ja liidud.

Eesmärk on nõustada sotsiaalse turvalisuse, kaasatuse ja võrdsete võimaluste arengukava raames ligipääsetavuse tagamise olukorra kujundamist. Samuti analüüsida ka riiklike meetmete mõju, asjakohasust ja tõhusust.

«Peame ühiskonnana õppima mõtlema nii, et takistusi meie ühises elus osalemiseks oleks võimalikult vähe. Tähtis pole ainult füüsiline ligipääsetavus hoonetele, vaid ka info kättesaadavus,» ütles Kütt.

Tema hinnangul on erivajadustega inimeste kogemused ja nõu on sel juhul asendamatu. «Ühise laua taga saame kokku leppida, mida saame teha, et seniseid  takistusi likvideerida,» lisas Kütt. Uute teenuste, hoonete jm arendamisel peab olema eesmärgiks, et ligipääs oleks tagatud kõigile ilma täiendava kohandamise vajaduseta.  

Kohtumine on jätk MTÜ Ligipääsetavuse Foorum ettepanekule kutsuda kokku ligipääsetavuse ümarlaud, mille üheks ülesandeks saab olema lahenduste pakkumine ühiskondlike hoonete, eluruumide, transpordi, elukeskkonna ja informatsiooni ligipääsetavuse parandamiseks.

MTÜ Ligipääsetavuse Foorumi liikmete seas on 10-15 aastase töökogemusega nägemis-, kuulmis- ja liikumispuudega asjatundjaid arhitektuuri, disaini, IT ja ka õigusteaduse valdkonnas. Ligipääsetavuse Foorumi asjatundjad aitasid kaasa ka töötukassa uue büroo ehitusel. Spetsialistid andsid nõu, kuidas kontor teha võimalikult mugavaks ka erivajadustega inimestele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles