Esimese aprilli terviseuudised: tõde või vale?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esimese aprilli puhul on meditsiinivaldkonnas ilmunud suur hulk põnevaid uudised. Tervis.postimees.ee toob ära valiku tänastest parimatest uudistest.

Tänasest saab vastuvõtte, uuringuid ja operatsioone broneerida ka oma sugulastele

Just praegu tuli sotsiaalministeeriumist teade, et valmis on saanud e-digiloo arendus, kus inimesed saavad broneerida erinevate arstide vastuvõtte, uuringuid ja operatsioone iseendale ja oma sugulastele.

Kes soovib, saab ise tellida ka kõiki ravimeid. Kõik saatekirjad eriarstidele on eeltäidetud ning perearsti poolt juba allkirjastatud.

Sisenemine uude portaali ID-kaardi, Mobiili-ID, Tallinna ühiskaardi ning Elroni sõidukaardiga. Tallinna elanikud saavad tänase päeva jooksul kõik teenused tasuta.

Allikas: Eesti Tervise Fondi juhataja ja Nõmme perearstikeskuse perearst Eero Merilind, Facebook

Terviseeksperdid soovitavad kontorilaua tagant püsti tõusta, töölt lahkuda ja mitte kunagi tagasi tulla

Selleks, et aidata inimestel oma enesetunnet, jõudu ja tervist parandada, on tunnustatud terviseeksperdid loonud alates tänasest uued tervisenõuanded, kus soovitatakse eestlastel oma kontorilaua tagant püsti tõusta, töölt lahkuda ja mitte kunagi tagasi tulla.

Paljud eestlased veedavad minimaalselt kaheksa tundi päevas tööl istudes ja kannatades tööstressi all. Uuringud on aga näidanud, et otsus töölaua tagant püsti tõusta, uksest välja jalutada ja mitte kunagi tagasi tulla aitab inimestel parandada nii meeleolu kui ka füüsilist aktiivsust, mis kestab terve ülejäänud päeva ja veel vähemalt mitu nädalat.

Allikas: harjutused.com, tõlgitud ajakirjast The Onion

Kliinikum andis nõusoleku Eesti Vabariigi aastapäeva pidustuste võõrustamiseks

Maarjamõisa meditsiinilinnaku II ehitusjärgu protsessi käigus on palju räägitud multifunktsionaalsusest ning moodsatest ja uudsetest lahendustest. Nüüd on kõik need võluva kõlaga sõnad – multifunktsionaalse haiglahoone interdistsiplinaarne lõimumine – saamas ka tõeks. Nimelt on kliinikum andnud nõusoleku korraldada Eesti Vabariigi 98. sünnipäeva pidustused just siinsamas Tartus L. Puusepa 8 uues hoones. Vastuvõtt toimub kolmapäeval, 24.02.2016.

Teatavasti on uute korpuste ja neid ühendava fuajee valmimistähtajaks sügis 2015. See annab piisava ettevalmistusaja, et vajadusel tellida mõned ümberehitustööd, kuna esialgses projektis nii suure mastaabiga üritustega ei ole arvestatud. Kliinikumi projektijuhi Toomas Kivastiku sõnul on selline ümberkorraldus küll veidi tülikas, ent rumal oleks üleriigilise tähtsusega üritusest loobuda.

«Tõenäoliselt tuleb korralda ka paar õppust, et erinevad kliinikud ja teenistused saaksid paremini aimu piirangutest ja muudatustest, mis seoses vastuvõtuga on paratamatud,» sõnas kliinikumi ülemarst Margus Ulst.

«Ennekõike oleme ikkagi raviasutus, ent erinevad kolimisprotsessid on õpetanud meie töötajatele palju paindlikkust ning olen kindel, et kliinikute ravitöös ja tugiteenistuste töös ei tule ette tõrkeid. Küsimuse peale, kui tülikad kõik need ümberkorraldused on, vastas juhatuse liige Hannes Danilov: «Meil on piisav ettevalmistusaeg, et kõik sujuks ladusalt.»

Kliinikumi Lehele teadaolevalt on Hannes Danilov väljastanud juba mitmed korraldused: Toomas Kivastikule, et maja kindlasti tähtajaks valmiks ja majandusteenistusele, et töötajad tühjendaksid vastuvõtu ajaks garderoobid oma riietest.

Lisaks jääb majandusteenistuse õlgadele parkimiskorraldus ning probleemi lahendamiseks on parkimine riiklikul pühal tasuline, küll aga pääsevast tasust mootorrattad.

«Tõenäoliselt suudame korraldada ka turvateenistuse enda ressurssidest,» on Hannes Danilov lootusrikas. Vastuvõtu menüü tuleb nagu ikka rahvuspärane. Küll aga ilmselt veidi toekam: «Miks  mitte pakkuda lausa mulgiputru, et külalised saaksid ikka kõhu täis, mitte ei peaks pärast vastuvõttu kõhutäidet otsima,» arvas korralduskomitee. Teada on, just juhatuse esimees Urmas Siigur, kes teatavasti on gurmaanist hobikokk, hakkab koordineerima toitlustusteenistuse tööd pidupäeva menüü valmimise osas.

Programmi lavastuse ja dekoratsioonide eest vastutab avalikkussuhete teenistus. Kristi Taela sõnul on artiste, kes prestiižsel üritusel üles astuda soovivad, palju. «Kindel on, et lavaaega saab Biomeediumi koor ning tõenäoliselt tuleb korraldada proovipäev, kus anname ka teistele soovijatele võimaluse enda pidupäeva etteasteid ja kontseptsiooni tutvustada,»“ selgitas Kristi Tael.

Vastuvõtule ei kutsuta seekord fotograafe. Küll aga on lubatud pildistada kliinikumi enda töötajatel, eelistatavalt uuemate iPhone telefonidega, kuna nende pildiresolutsioon võimaldab hiljem vajadusel pilte meediaväljaannetele müüa. Kliinikumi juhatuse esimehe Urmas Siiguri sõnul saab see olema kõigi aegade parim vastuvõtt.

«Tänan presidendi kantseleid selle usalduse eest. Olen kindel, et meie töötajad suudavad korraldada Eesti auks ootustele vastava pidupäeva. Oleme otsustanud renditulu mitte võtta ning ka kõik kulud (kui neid peaks olema), katab kliinikum oma 2016. aasta eelarvest. Väikese meeldetuletusena lisan, et peol ei pakuta alkoholi ning ka tubakatoodete tarvitamine on keelatud, kuna teatavasti on kliinikum alates 01. maist 2015 alkoholi- ja suitsuvaba haigla. Ka e-sigaretid oleme sunnitud uksel konfiskeerima.»

Uus teenus – mammograafiabussi kruiis

Lindaliinid ja kliinikum on kokku leppinud, et hakkavad pakkuma laevareisi Soome koos mammograafiabussiga, et Kalevipoegade naistele rinnavähi skriininguuringuid teha.

Teatavasti töötab Soomes umbes 45 000 eestlast, paljud neist on Soome kolinud lausa peredega. Paljud Soomes elavad Eesti naiskodanikud on kurtnud, et tunnevad erinevatel põhjustel puudust Eesti tervishoiusüsteemist.

Tartu Ülikooli Kliinikumi radioloogiakliinik leidis võimaluse Soomes töötavate Kalevipoegade naiste elu lihtsustamiseks. Selleks laiendati rinnavähi sõeluuringuid ka põhjanaabrite juurde. Sõeluuring viiakse läbi samadel põhimõtetel, kui seda tehakse ka Eestis. Esimene nn proovireistehti möödunud suvel Lindaliini parvlaevaga ning see kulges väga edukalt. Radioloogiakliinik oli üllatunud naiste huvist ning terve lahe ületamise reisi vältel olid kliiniku töötajatel käed-jalad tööd täis. Tule sõeltestile enne põhja jõudmist!

Uus teenus - salenduskuur

Seoses spordimeditsiini ja taastusravi kliiniku kolimisega uude taastusravi majja aadressil L. Puusepa 6, on kliiniku paljudele tervist taastavate teenuste seas uus, ent patsientide poolt ammuilma ihaldatud teenus – salenduskuur.

Kuur asub L. Puusepa 6 maja taga. Kuuri saab saatekirjaga ning vajalik on etteregistreerimine üldtelefonil.

Allikas: Kliinikumi Leht

Tervisenädalal seistakse teatris püsti

Rahvusooper Estonia korraldab aprillis teatrirahvale tervisenädala, mille raames vaadatakse üle töökohtade vastavus ergonoomilistele nõuetele, kontrollitakse töötajate tervisenäitajaid, korraldatakse siseruumides spordivõistlusi ja viiakse ellu mitmeid uuendusi.

Näiteks alustab söögitoas tööd toidulett vasakukäelistele. Parema rühi saavutamiseks ja koosolekutele kuluva aja lühendamiseks toimuvad tervisenädalal kõik koosolekud püsti seistes.

Teater hoolib ka külastajate tervisest ja ajast, seepärast viiakse tervisenädalaks teatrisaalist toolid välja ja lühendatud etendusi saab vaadata püstijalu. Kuna tervisenädala etendused «Savoy ball», «Boheem», «Minu veetlev leedi», «Lumivalgeke ja 7 pöialpoissi», «Rigoletto» ning «Prints ja kerjus» on praktiliselt välja müüdud, annab see teatrile võimaluse lisada saali kakskümmend rida. Nii mahutab saal üle tuhande inimese ja kõik soovijad pääsevad etendustele. Külastajad ei pea oma kohtade pärast muretsema – kõik seisukohad märgitakse kleepsudega põrandale.

Allikas: Rahvusooper Estonia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles