Ööinimestel esineb sagedamini ainevahetushäireid

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

1620 inimese uneharjumusi ja ainevahetust käsitlenud uuringu käigus selgus, et ööinimestel oli sõltumata teistest elustiilifaktoritest suurem diabeedirisk ning väiksem lihasmass kui neil, kel on harjumus hommikuti vara tõusta.

Ajakirjas The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism avaldatud uuring hõlmas 47- kuni 59-aastaseid korealasi, kelle puhul pandi küsimustiku abil kõigepealt paika, kas nad on hommiku- või õhtuinimesed või midagi vahepealset, kirjutab Medical News Today.

Seda aitasid välja selgitada küsimused selle kohta, kui kerge neil oli hommikuti tõusta, kui värskena nad end hommikuti tõustes tundsid, mis kella paiku nad magama lähevad ning millal nad tegelikult eelistavad erinevates olukordades magama minna.

Seejärel tahtsid teadlased teada, kas inimese ööpäevase aktviivsusperioodi eelistust iseloomustavate kronotüüpide ja ainevahetushäirete vahel on seos.

Nii selgus, et õhtuse kronotüübi ja diabeedi, ainevahetussündroomi ning sarkopeenia ehk lihasmassi ja -jõu vähenemise vahel on seos.

«Põhjuseks võib olla see, et nn öökullid kipuvad olema kehvema unega ning on sageli ka istuva eluviisiga, suitsetajad ja söövad õhtul hilja,» märkis üks uuringu autoritest, dr Nan Hee Kim Korea ülikooli meditsiinikoolist.  

Ta lisas, et kuna paljud noored inimesed on just õhtuse kronotüübiga, on nende ainevahetushäirete risk oluline terviseprobleem, millele tuleb tähelepanu pöörata.

Uuringust selgus, et enamik osalejaid ei klassifitseerunud küsimustiku järgi tugevalt hommikuseks või õhtuseks tüübiks – tervelt 64,5 protsenti neist ei osutunud ei öökulliks ega lõokeseks. Ent ülejäänud osutusid siiski selgelt kas hommiku- või õhtuinimesteks. 480 osalejat (29,6 protsenti) klassifitseerus hommikuseks kronotüübiks ja 95 inimest (5,8 protsenti) õhtuseks kronotüübiks.  

Lisaks sellele, et õhtuse kronotüübi puhul ilmnes suurem diabeedi ja sakropeenia esinemissagedus, näitasid tulemused erinevusi ka soo ja vanuse osas:

  • Õhtuse kronotüübiga meestel oli suurem diabeedi ja sarkopeenia tõenäosus kui varajastel tõusjatel
  • Nais-öökullidel kippus olema rohkem kõhurasva ja neid ohustas ka suurem ainevahetussündroomi risk kui lõokesi
  • Õhtuse kronotüübiga meestel ja naistel oli hoolimata nooremast east kõrgem keha rasvaprotsent ja vere triglütseriidide tase kui hommikuse kronotüübiga inimestel

Lisaks selgus, et just naiste puhul oli õhtune kronotüüp kõige rohkem seotud suurema vööümbermõõdu, kõrgema triglütseriidide taseme ja vistseraalse ehk siseorganeid ümbritseva rasvaga. See võibki teadlaste sõnul selgitada õhtuse kronotüübiga naiste suuremat ainevahetussündroomi riski. Meeste puhul ilmnes aga pigem suurem diabeedi ja sarkopeenia kui metaboolse sündroomi risk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles