Kliinikumi arstid said hakkama imeteoga

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operatsioon.
Operatsioon. Foto: SCANPIX

Märtsikuu lõpus tegid kliinikumi arstid esimest korda Eestis kõhunäärme ehk pankrease ja neeru samaaegse siirdamise operatsiooni 46 aastasele mehele.

Patsient on aastaid põdenud I tüüpi diabeeti ehk suhkruhaigust ning selle tõttu tekkinud raske neerukahjustuse tõttu vajas ta neerusiirdamist, teatas Tartu Ülikooli kliinikum.

Pankrease siirdamise eesmärk oli diabeedi ravi. Mees oli organsiirdamise ootelehel alates eelmise aasta oktoobrist.

Operatsioonimeeskonda juhtis doktor Marko Murruste. Tema sõnul on patsiendi esmane operatsioonijärgne periood kulgenud rahuldavalt.

Aktiivsed ettevalmistused kõhunäärme siirdamiseks algasid kliinikumis kolm aastat tagasi. Alates sellest ajast on kirurgide meeskond osalenud koolitustel erinevates Euroopa kirurgiakeskustes.

Praegu on arstide vaateväljas veel üks suhkruhaigusest tingitud neerukahjustusega patsient, kelle puhul kaalutakse kõhunäärme ja neeru siirdamise ootelehele võtmist. Murruste sõnul vajab Eesti suuruses riigis pankrease siirdamist hinnanguliselt 5-10 patsienti aastas.

«Tuleb südamest kiita operatsioonimeeskonda ja doktor Murrustet, kes põhjalikult ja pühendunult uurisid maailmakogemust Eestis uudse ravimeetodi juurutamiseks. Tartu arstide raviarsenali on sellega lisandunud veel üks tehnika raskete haiguste ravimiseks,» ütles Kliinikumi ülemarst Margus Ulst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles