Potisepp: suhkru- ja rasvamaks tervist ei too

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Potisepp
Sirje Potisepp Foto: Toomas Huik

Loodavas valitsuses arutusel suhkru- ja rasvamaksul ei ole inimeste tervisega seost, järjekordse maksuga püütakse lihtsalt kulukate valimislubaduste rahastamiseks katteallikaid leida, kirjutab toiduliidu juht Sirje Potisepp.

Potisepp märkis Äripäeva arvamusloos, et peamiseks argumendiks tuuakse inimeste tervis, kuid miskipärast ei ole Eesti poliitikud ega ka maksu soovitanud Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) oma argumentides viidanud Euroopa Komisjoni värske uuringu «Toidumaksud ja nende mõju põllumajanduse ja toidusektori konkurentsivõimele» tulemustele.

«Nimelt selgus uuringust üheselt, et lisamaksustamine vähendab küll konkreetse maksustava toote tarbimist, ent samas puudub mõju kahjuliku toiduaine – on see siis suhkur, sool või rasv – tarbimisele. Veelgi enam, uuringu põhjal on paljud tootjad maksu mõjul hakanud kasutama asendusaineid – suhkruasendajat, maitsetugevdajaid jms.»

Uus maks lööb Potisepa sõnul kõige valusamalt vähekindlustatud peresid, kes suunatakse ühekülgsema toidulaua poole või siis hakkavad nad kodumaise toidu asemel ostma odavamat, kuid külmutatud ja säilitusainetega üle koormatud importkaupa riikidest, kus selline maks toidu hinda kõrgeks ei aja.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles