Rohkem D-vitamiini, rohkem lihasmassi

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tai toitumisteadlaste epidemioloogiline uuring näitas, et optimaalne D-vitamiini tase veres tagab suurema lihasmassi.

Teadlased võtsid vaatluse alla 163 ülekaalulist, kuid muidu tervet meest ja naist. Nad mõõtsid 25-hüdroksüvitamiin D sisaldust osalejate veres ning tegid neile kehaanalüüsi, kasutades bioelektrilise takistuse meetodit, kirjutab ergo-log.com.

Ehkki Tai on troopiline maa, kus on palju päikest, oli enamikul vaatlusalustest madal D-vitamiini tase, mida teadlased olidki oodanud.

Teised epidemioloogilised uuringud on näidanud, et suure rasvaprotsendiga kaasneb sageli madal D-vitamiini tase. Üheks põhjuseks on see, et kui keha muutub paksemaks, suureneb naha pind vähem kui seda teeb samal ajal kehamass.

Nii selguski, et kõrgema D-vitamiini tasemega vaatlusaluste keha rasvaprotsent oli madalam. Kõrgema D-vitamiini tasemega kaasnes aga ka suurem lihasmass.

Teadlased oletavad, et D-vitamiin aitab lihast kasvatada. In-vitro uuringud, kus teadlased on viinud lihasrakkudesse D-vitamiini, on näidanud, et rakud toodavad selle tulemusena vähem müostatiini. Müostatiin on valk, mis pärsib lihaskasvu. Lisaks selgus, et lihasrakud, kus on liiga vähe D-vitamiini, lõhustavad lihasvalke kiiremini.

Antud uuring näitas, et rohkem D-vitamiini tähendab suuremat lihasmassi ning et suurel rasvaprotsendil on negatiivne mõju lihasmassile.

Teadlaste sõnul viitavad nende uuringu tulemused sellele, et D-vitamiin võib aidata ülekaalulistel inimestel lihasmassi suurendada, kuid seda oleks veel vaja täpsemalt uurida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles