Kalaõlikapslitega kõhurasva vastu

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Prantsuse tervise ja meditsiiniuuringute instituudi Inserm teadlased leidsid kaks kuud kestnud eksperimendi käigus, et kui anda naistele iga päev kolm grammi kalaõli, siis rasvakiht nende vöökohal kahaneb.

Eksperiment hõlmas 30 naist, kes põdesid teise tüübi diabeeti, kirjutab ergo-log.com.

Varasemast on teada, et kalas leiduvad rasvhapped lükkavad edasi rasvarakkude kasvu. Kui pidada dieeti ning võtta samal ajal kalaõlikapsleid või süüa sageli kala, aitab see kiirendada kaalulangetust. Ka treenimise abil kaalu langetamine läheb kiiremini, kui suurendada kalaõli tarbimist, kuna kalas leiduvad rasvhapped tõhustavad rasvapõletust.

Ent paljudes uuringutes on kalas leiduvate rasvhapete positiivne toime tulnud suurte annuste arvelt. Prantsuse teadlased otsustasid seetõttu vaadata, kas ka mõõdukas kalaõli kogus – umbes kolm grammi päevas – annaks sama positiivse efekti. Kolm grammi tähendab tavaliselt kolme suurt kapslit. Antud uuringu raames said katsealused kolme grammi kalaõli seest kätte 1,8 grammi n-3-rasvhappeid (1,1 grammi EPAd ja 0,7 grammi DHAd).

Pool naistest sai kalaõlikapsleid ja ülejäänud pool platseebot. Selgus, et kalaõlikapslite grupis võtsid naised keskmiselt ühe kilo kaalust alla, platseebogrupis püsis aga kehakaal muutumatuna. Ehkki seda vahet ei pea teadlased statistiliselt märkimisväärseks, väärib nende hinnangul tähelepanu see, et kalaõli tarvitanutel vähenes oluliselt rasvamass.

Teadlasi huvitas ka katsealuste insuliinitundlikkus. Selgus, et kalaõli seda ei muutnud, küll aga tundub tulemuste põhjal, et see vähendas südamerabanduse riski. Nimelt vähendas kalaõli tervelt kaks korda südamerabandusega seotud valgu PAI-1 sisaldust veres. Mida kõrgem on selle valgu tase veres, seda suurem on südamerabanduse tõenäosus. Platseebogrupis aga PAI-1 kontsentratsioon pigem tõusis veidi.

Samuti selgus, et kalaõli vähendas põletikugeenide aktiivsust naiste rasvarakkudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles