Teismeliste vanemate lapsi ohustab kahekordne ATH risk

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringu järgi ohustab teismeliste vanemate lapsi tervelt kaks korda suurem ATH ehk aktiivsus- ja tähelepanuhäire risk. 

Teadlased võtsid vaatluse alla enam kui 50 000 Soome inimest ning leidsid, et kui üks vanematest oli alla 20 aasta vana, suurendas see lapseea ATH riski umbes 50 protsendi võrra ning kui mõlemad vanemad olid alla 20, oli risk veelgi kõrgem, kirjutab Web MD.

Uuringus võeti arvesse nii vanemate psühhiaatrilist ajalugu, ema sotsiaalset ja majanduslikku staatust, perekonnaseisu, rasedusaegset suitsetamist, varasemate sünnituste arvu ja lapse sünnikaalu.

Huvitaval kombel selgus uuringust, et kui ema oli vanem kui 29, siis tema lapse ATH risk automaatselt langes.

«Noored lapsevanemad on spetsiifiline grupp selles mõttes, et sageli on neil juba endal probleeme. Tihti on nad pärit peredest, kus lapsed saadi samuti väga noorelt, mis omakorda tähendab, et ka neil endil võib olla geneetiline ATH risk, mis võib lapsele edasi kanduda,» ütles uuringu juht Roshan Chudal Soome Turu ülikoolist.

Noorte vanemate lapsed võivad lisaks kokku puutuda suure hulga erinevate sotsiaalsete ja majanduslike riskifaktoritega.

Chudal arvas, et kõrgema ATH riski puhul on antud juhul tegemist geneetilise riski ja ka keskkonnafaktorite kombinatsiooniga. Viimased võivadki ATH väljakujunemist soodustada.

Teadlased on asunud välja töötama programme, mis aitaks võidelda käitumuslike probleemide ja ATH suurenenud riskiga noorte vanemate lastel, võttes arvesse ka stigmat, millega nad on sunnitud kokku puutuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles