Kui kevadel vaevab stress ja kurnatus

, proviisor, Eesti apteekide ühenduse juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Apotheka

Stress on 21. sajandi haigus: elu on pingeline, tööd palju, inimesi vaevab sageli kurnatus. Lisaks on stressi tekkimisele oma mõju kliimavöötmel, kus elame. Üle poole aastast ei ole meil õues piisavalt valgust, mis mõjutab inimese biorütme.

Väsimuse vastu võitle liikumisega

Enamasti selgub apteeki pöördunud inimestega vesteldes, et väsimuseni on viinud elustiiliga seonduv: suur töökoormus, ühekülgne toitumine, vähene värskes õhus liikumine jne. Et veidigi oma igapäevast stressi vähendada, tuleb leida aega puhkamiseks. Aktiivne eluviis aitab kaasa stressi vähendamisele. Alustada võiks jalutuskäikude, matkamise ja miks mitte ka kerge aeroobse treeninguga. Kindlasti ei tasu alahinnata ka toitumise olulisust. Tasuks üle vaadata oma menüü ja pöörata suuremat tähelepanu puu- ja juurviljade osakaalu suurendamisele.

Kevadväsimus on seotud hormoonidega

Ka organism võib vingerpussi mängida ja väsimust ning stressi suurendada, seda eriti aastaaegade vaheldumisel. Talveperioodil, kui väljas on enamus ajast pime, on organismis ülekaalus melatoniini tootmine, mis on seotud ennekõike meie uneprotsessidega. Suveperioodil toodetakse rohkem nn õnnehormooni ehk serotoniini, mille tekkimine on otseses sõltuvuses päikesevalgusest. Kevadel vahepealse perioodina on see aeg, kus meie organism üritab leida tasakaalu kahe hormooni tootmises. Selline ümberlülitumine ühelt hormoonilt teisele kutsub esile suuremat väsimust ja stressi ning meie organism vajab kohanemisaega.

Abi leiad vitamiinidest ja mineraalainetest

Kui elustiili muutustest jääb väheseks, siis aitab stressi ja väsimust leevendada vitamiinide ja mineraalainete kuuri tegemine. Närvisüsteemi normaalse talitluse toetamiseks sobivad hästi B-grupi vitamiinid. Selle grupi vitamiine leidub näiteks pärmis, munas, maksas, kaunviljades ja pähklites. Väsimuse ja kurnatusega võitlemisel saab abi ka koeensüüm Q10t sisaldavatest kapslitest, mis aitavad taastada nii füüsilise kui ka vaimse energia jõuvarusid juba paari nädalaga.

Väga oluline roll stressiga võitlemisel on magneesiumil, mis aitab närvilisuse ja unehäirete korral, leevendab lihaskrampe ja muid lihaskonna probleeme. Magneesium toimib paremini, kui seda manustatakse koos vitamiin B6-ga. Asendamatud on ka oomega-3 rasvhapped, mis aitavad stressihormoone kontrolli all hoida. Need on vajalikud nii kasvavale organismile kui ka eakatele, omades positiivset mõju näiteks südamele, mälule, nahale, liigestele, silmadele ja immuunsüsteemile.

Mitme vitamiinipreparaadi koosvõtmisel tuleks jälgida, et kattuvate vitamiinide annused liiga suureks ei läheks. Kui tarvitatakse ka muid toidulisandeid või ravimeid, tasub enne vitamiinide võtmist negatiivsete koostoimete vältimiseks pidada nõu arsti või apteekriga.

Ära alahinda ravimtaimi

Stressi ja ülepinget aitavad leevendada ka erinevad ravimtaimed, näiteks meliss, palderjan, humal ja mitmed teised. Võimalik on kasutada neid droogina ning teha koos meega meelepärane tee. Vaata võimalusi siit.

Soovitused kevadise stressiga võitlemiseks

  • Viibi võimalikult palju värskes õhus
  • Toitu mitmekülgselt ja jälgi, et sööd piisavalt marju, puu- ja juurvilju
  • Joo piisavalt vedelikku
  • Väldi liigset soolaste ja suure rasvasisaldusega toitude tarbimist
  • Söö rohkem kala- ja linnuliha
  • Ole füüsiliselt aktiivne, eriti kasulik on aeroobne treening
  • Võimalda endale piisavalt puhkeaega
  • Piira alkoholi tarbimist
  • Loobu suitsetamisest
  • Ära alahinda kvaliteetse une tähtsust
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles