Kui pead dieeti, peaksid eelistama just sellist saia

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui pead dieeti ja tahad vähendada tarbitavate suhkrute hulka, kuid soovid siiski süüa valget saia, siis tasub teadlaste sõnul pista see sügavkülma ning enne söömist ära röstida – nii imendub verre poole vähem glükoosi kui värskest saiast.

Briti Oxford Brookes ülikooli toitumisteadlased avaldasid oma töö tulemused ajakirjas The European Journal of Clinical Nutrition, kirjutab ergo-log.com.

Toidud, mis ei põhjusta kiiret veresuhkru ja insuliini taseme tõusu, on kehale paremad. Seetõttu eelistavad tervisefriigid ja sportlased sageli madala glükeemilise indeksiga toitu. Sai sellesse pilti paraku ei sobi, sest selle glükeemiline indeks on 71. Täisterasaia glükeemiline indeks on 50.

Briti teadlased tegid kindlaks, et valge saia külmutamine ja ülessulatamine ning röstimine alandavad selle glükeemilist indeksit.

Nad andsid saia kümnele tervele katsealusele, jälgides, et kõik saaksid seejuures kätte võrdse koguse glükoosi – 50 grammi. Seejärel mõõtsid nad katsealuste veresuhkru taset kahe tunni jooksul pärast saia söömist. Kontrollgrupile anti puhast glükoosi. Nii selgus, et kõige rohkem tõusis katsealuste veresuhkru tase puhta glükoosi toimel, millele järgnes värske sai. Sellest veidi vähem tõusis veresuhkru tase siis, kui söödud oli külmutatud ja ülessulatatud poesaia ning veel vähem siis, kui söödud oli kas värskelt küpsetatud ja seejärel röstitud saia või siis külmutatud, ülessulatatud ja röstitud poesaia.

Teadlased kahtlustavad, et tärklisemolekulid saias omandavad külmutamise, sulatamise ja röstimise toimel teistsuguse struktuuri, mis teeb tärklise lagundamise suhkruks ensüümide jaoks keerulisemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles