Teadlased tuvastasid tuberkuloosibakteri esivanema

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuberkuloos.
Tuberkuloos. Foto: www.fxcnews.com

Ungari väikelinnast Vacist leitud mumifitseerunud säilmete abil selgitasid epidemioloogid välja, et erinevad tuberkuloosibakteri tüved pärinevad kõik ühest Rooma keisririigi aegsest esivanemast, mis laastas Euroopas 18. sajandil, aga levib ka tänapäeval.

1994. aastal avastas Vaci dominikaani kirikus restaureerimistöid teinud tööline kinnimüüritud ruumi, milles oli enam kui 200 inimese säilmed, mis olid kuivade tingimuste tõttu loomulikul moel mumifitseerunud, kirjutab ERRi teadusportaal.

Kuivõrd enamjaolt oli tegu jõukate ning mõjukate inimestega, olid paljude surnute nimed ja surmapõhjused dokumenteeritud ning teadlased said võtta proovid 26-lt tuberkuloosi surnud inimeselt.

Kaheksal proovil oli võimalik järjestada tuberkuloosi mükobakteri ehk Kochi kepikese genoom ning nii selgus, et kaheksast viiel surnukehal oli vähemalt kahe, ühel ka suisa kolme erineva tüvega tuberkuloosibaktereid.

Samas oli kõigil ka üht kindlat tüüpi bakteritüve, mis tänapäeval nakatab igal aastal Euroopas ja USAs enam kui miljonit inimest ning millele joonistatud n-ö sugupuu viis lõpuks välja Rooma keisririigi aegadesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles