Kolm viga, mis ka tervislikud toitujad kaalus kosuma paneb

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tervisliku toitumise portaal EatClean toob välja kolm kõige olulisemat põhjust, miks ka teadlikult toitujad sageli oma kaalulangetusega kuhugi ei jõua.

Kuigi võib tunduda, et sööd teadlikult ja teed oma toidulaua katmisel vaid õigeid otsuseid, siis tegelikult oleme seda tehes kõik igapäevaselt mõjutatud asjaoludest, millest me ise teadlikudki pole.

Näiteks – ilmselt oled sa kuulnud, et taldriku suurus on see, mis paneb sind vastavalt kas rohkem või vähem sööma. Kuid asjaolusid, mis mõjutavad meie valikuid, on teisigi.

Siin on kolm tüüpilisemat viga, mida kaalulanguse eesmärgiga inimesed teevad ning mis nende eesmärke pärsivad:

1. Söömiseks ei istuta laua taha

Kui muudad laua taga söömise harjumuseks, siis harjub sellega ka sinu mõistus ja keha. Istudes laua taha, saadad signaali oma ajule, et nüüd tuleb söök. Peagi on keha valmis seda ka seedima. Laua tagant tõustes saab keha jällegi signaali, et toitu rohkem ei tule – sellega paned mingis mõttes piiri ka näksimisihalusele. Muuda laua taga söömine reegliks – nii väldid ülesöömist.

2. Toit tuleb mäluda lõpuni

On šokeerivalt lihtne toit alla kugistada. See on ju nii maitsev ja kõht on hirmus tühi. Kuid kui oma toitumiskorrad päevas õigesti jagada, ei teki nii metsikut nälga ning toidu mälumine saab toimuda loomulikumas tempos. Nii õpid ka toitu nautima – toit püsib kauem suus ja nii saad sellest rohkem maitseid. Teaduslike uuringute kohaselt naudivad toitu need inimesed rohkem, kes seda kauem mäluvad. Ühtlasi söövad nad lõppkokkuvõttes vähem.

3. Süüa tuleb regulaarselt

Üks olulisemaid faktoreid on stabiilsus ja seda igal tasandil me eludes. Nii kehtib see ka toitumise puhul. Kui tahad loomulikult (oma sisemise kella järgi) ärgata, maga ja söö kindlatel kellaaegadel ja nii päev läbi.

Valgus silmis ja toit kõhus on kõige olulisemad faktorid või osakesed, mis aitavad luua sul oma rütmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles