Arstide liidu juht: arstid ei saa narkootilisi aineid nii kergelt kätte

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Arstide liidu juht ja Lääne-Tallinna keskhaigla kardioloog Lembi Aug kinnitas, et arstide ligipääs narkootilistele ainetele ei ole kindlasti nii lihtne, et nende kuritarvitamine võiks seetõttu meedikute hulgas massiline olla.

«See ligipääs ei ole nii lihtne. Narkootiliste ainete käitlemise kohta on selged reeglid ja nende kohta peetakse väga konkreetset arvestust. Nii et tegelikult ei ole mõeldav, et keegi lihtsalt kusagilt midagi võtab,» selgitas Aug seoses Kristjan Pordi eileõhtuse sõnavõtuga arstide hulgas levinud narkoprobleemi kohta.

Samuti ütles Aug, et arst ei saa päris kindlasti ise endale ilma põhjuseta narkootilist retsepti kirjutada. «See ei ole Eesti õigusruumis lubatud ega võimaldatud,» kinnitas ta.

«Narkootiliste ravimite kirjutamiseks on ikkagi kindlad näidustused ja kindlad eeskirjad, millistel juhtudel, missugustes doosides, missuguste haiguste korral. See kõik peab olema dokumenteeritud ja kontrollitav ja see on üldiselt väga tõsiselt kontrollitav selles mõttes, et kõik narkootiliste ainete ampullid, mida kasutatakse haiglas, need kõik tagastatakse, kontrollitakse, loetakse üle mitu korda, nii et midagi kahe silma vahele tegelikult küll ei jää.»

Narkootiliste ainete retseptide puhul teeb Augi sõnul kontrolli nii haigekassa kui ka raviasutused ise. «Sest tegelikkuses narkootiliste ainete retsepte kirjutatakse välja suhteliselt harva ja suhteliselt vähe ja kirjutavad konkreetsete erialade arstid – põhiliselt onkoloogid ja valukabinetid ja perearstid võib-olla pikendavad retsepte oma nimistu vähihaigetel.»

Samuti ütles Aug, et kui inimene ütleb nii suurele rahvahulgale midagi sellist, nagu ütles eile välja Kristjan Port, siis peab ta ka täpsustama, mille alusel, millise riigi kohta ta seda ütleb ning millised on arvulised andmed, mille põhjal saab seda kontrollida. «Niisugused tõsised solvamised või ülekohtused avaldused, need peavad olema väga tõenduspõhised.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles