150 000 eestlast kannatavad õietolmu all

, proviisor, Eesti apteekide ühenduse juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Fotolia / Apotheka

Peavalu, vesine nina, sügelevad silmad ja sage turtsumine? Kas ka sina kuulud nende 150 000 eestlase hulka, keda igal kevadel samad õietolmu allergia sümptomid tabavad? Kuidas neid sümptomeid leevendada?

Enim levinud õietolmu allergeenideks on kask, lepp, sarapuu ning heintaimed. Õietolm rändab tuhandeid kilomeetreid ja seetõttu ilmnevad haigusnähud tavaliselt varem, kui meil taimed õitsema hakkavad. Et õietolmuallergia sümptomeid leevendada, tuleks sümptomeid ennetada tabletiraviga juba enne taimede õitsemisperioodi algust. Seega juba praegu.

Millised on õietolmuallergia sümptomid?

  • rohke vesine eritis ninast, nina sügelemine, ninakinnisus, aevastamine (meenutab väga külmetusnohu)
  • pisaravool, silmade punetus ja sügelemine
  • astmale on iseloomulik raske, vilistav hingamine, köha
  • vahel võib avatud kehaosadele, milleks kevadel on eelkõige nägu, tekkida punetav ja sügelev lööve

Apotheka proviisori Kristiina Sepa sõnul on tänapäeva allergiaravimid väga tõhusad ja võimaldavad pea täielikult kõiki õietolmuallergia sümptomeid vältida. „Oma allergiast teadlik olemine ja ennetav ravi tagab püsivama ja parema kaitsetoime kui üksikute hoogude ajal arstimi manustamine,“ rääkis proviisor.

Apteegiriiulilt leiab mitmesuguseid tooteid allergia leevendamiseks, näiteks:

Allergik peaks hoolitsema ka selle eest, et tema kodu oleks allergeenidest võimalikult puhas – lisaks õietolmu piiramisele aknavõrkude abil tasub võimalikult palju hoiduda igasugusest kodukeemiast.

Kuidas leevendada õietolmuallergia sümptomeid?

  • Hoia oma kodu uksed ja aknad kinni ja kui võimalik, lülita pigem õhukonditsioneer sisse.
  • Puhasta oma kingad kohe, kui koju jõuad. Käi tihti duši all ja pese ka oma juukseid. Juuksed ja nahk hoiavad väga palju õietolmu kinni ja just sellepärast on oluline ka juukseid võimalikult tihti pesta. Pese võimalikult tihti ka oma käsi.
  • Väldi hommikul välja minemist või treenimist, sest siis on õietolmu levik kõige ulatuslikum. Parim aeg väljas treenimiseks on pärast kella 5 õhtul, vahetult pärast vihmasadu või kui hommikul, siis väga vara.
  • Kui oled õietolmule üliallergiline, siis kanna aiatööde ajal respiraatorit või maski. Proovi teha aiatöid kas väga vara hommikul või hilisõhtul, kui õietolmu hulk on juba vähenenud.
  • Ka majapidamistolm võib sisaldada õietolmu. Et vähendada sümptomeid, proovi vähendada tolmu hulka oma kodus. Ka sigareti- ja sigarituhk või piibupuru võib allergiasümptomeid hullemaks muuta.
  • Ole oma allergiahooajaks valmis. Õietolmu hooaeg võib kesta jaanuarist oktoobrini. Ole valmis, millal Sinu allergiahooaeg võib alata ja kindlasti valmistu selleks vajalike preparaatidega.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles