Pärastlõunase uinaku tegelik kasutegur

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kreeka epidemioloogid võtsid vaatluse alla andmed 24 000 inimese kohta ning leidsid, et meeste puhul vähendab pärastlõunane uinak südamerabanduse riski tervelt kahekordselt. 

Varasematest uuringutest oli teada, et pärastlõunane uinak on tervisele kasulik. Kuid mõned uuringud on näidanud ka seda, et sellest pole mingit kasu. Nii tahtsidki Kreeka teadlased teada, kuidas siis tegelikult on. Nad võtsid vaatluse alla aastate 1994 ja 1999 vahel toitumise ja vähiga seoses kogutud andmed, kirjutab ergo-log.com. 

Nad uurisid nii töötavate, töötute kui ka pensionile jäänud meeste andmeid. Naiste puhul ei õnnestunud neil vaatlusaluseid samamoodi gruppidesse jaotada, kuna Kreekas ei töötanud sel ajal kuigi paljud naised.

Andmetest selgus, et meeste puhul suurendavad suitsetamine, töötus ja kõhurasv südamerabandusse suremise tõenäosust, mis pole kuigi üllatav. Kõrgem haridus, hea toitumine ja füüsiline aktiivsus vähendavad riski, seejuures eriti palju naiste puhul. Ent samuti selgus, et meeste puhul on väga oluline ka pärastlõunaste uinakute mõju – mehed, kes peavad regulaarselt siestat, vähendavad oma südamerabanduse riski lausa kaks korda. 

Eriti tugev kaitsev toime on pärastlõunasel uinakul töötavatele meestele. 

Miks see nii on, uuring välja ei selgitanud, kuid üks võimalik seletus on see, et päevased uinakud aitavad vähendada stressi ja stressihormooni kortisooli taset. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles