Psühhiaater: saatekirja nõue tuleb varem või hiljem

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psühhiaatri vastuvõtt.
Psühhiaatri vastuvõtt. Foto: SCANPIX

Eesti Psühhiaatrite Seltsi esimees Andres Lehtmets ütles Tallinna Perearstide Seltsi konverentsil, et saatekirja nõue psühhiaatri juurde pääsemiseks tuleb varem või hiljem.

«Suure tõenäosusega liigume varem või hiljem sellest süsteemist välja, kus inimene saab pöörduda ilma perearsti saatekirjata,» lausus Lehtmets. «Selle asja paneb paika ressursi nappus.» Psühhiaatreid on vähe. Aastas lõpetab ligi 6-8 psühhiaatria residenti aastas, kellest vaid pooled jäävad Eestisse, kirjutab meditsiiniuudiste portaal Med24.ee.

«Abikorraldust peab tegema nii, et abi saavad need, kes seda kõige rohkem vajavad. Selle printsiibi vastu käib see, et inimene saab vabalt pöörduda, sest vabalt pöörduvad inimesed, kes on arsti otsimisel kõige tublimad ja abitud inimesed tihtipeale pole nii tublid,» rääkis Lehtmets. «Saatekirja süsteem varem või hiljem tuleb. See peab tähendama tõelist saatekirja, kus on kirjeldatud probleem.»

Lehtmets tõi välja saatekirja sisseviimise eeldused: perearstid võtavad suurema vastutuse psüühikahäirete ravi eest (lisaks ärevus- ja meeloluhäiretele, mille ravi raskuspunkt on juba siirdumas perearstide kätte); perearstidel on psüühikahäirete raviks vajalik ressurss; perearstidel on piisav väljaõpe psüühikahäirete diagnostikaks ja raviks, sealhulgas ka neile suunatud ravijuhised; psühhiaatril pakuvad reaalset tuge keerulisemate ravijuhtude konsulteerimisel ja vajadusel ravivastutuse ülevõtmisel; ühiskond aktsepteerib sellist tööjaotust ja toetab seda.

Saatekiri eeldab tema sõnul ühiskonna mentaliteedi muutumist. «Me ei saa enam lähtuda sellest, nagu meil praegu on juhiloa tervisetõendi puhul, et kui inimene on pöördunud psühhiaatri poole, siis on tegemist kahtlase indiviidiga, kes suure tõenäosusega ei peaks autot juhtima,» selgitas Lehtmets.

«Sõltuvusega seoses ühelt poolt loodame, et olukord paraneb, teisalt kirjutame regulatsiooni, mis ütleb, et absoluutne vastunäidustus on näiteks sõltuvus. Ei ole. Joobes ei tohi juhtida sõltlane ega mittesõltlane. See, et inimesel on sõltuvus, ta on asendusravil, ei saa olla kunagi piiranguks. Terviseametil oli tõsine plaan omavahel siduda digiretsept ja juhtimisõigus ja vaadata, kui paljudel inimestel on peatatud juhtimisõigus, kui tal on välja kirjutatud näiteks unerohi või mõni rahusti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles