Õnnetunnet saab higilõhna kaudu edasi anda

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul on õnne võimalik teise inimese higilõhnast ära tunda ning see õnnetunne võib olla koguni nakkav.

Ajakirjas Psychological Science avaldatud uuring näitas, et õnnetunnet kogedes toodame me higiga eralduvaid keemilisi ühendeid, mida teised inimesed saavad tuvastada lõhna kaudu, kirjutab Web MD.

Uuringu vanemautor Gün Semin Hollandi Utrechti ülikoolist selgitas, et need keemilised ühendid kutsuvad esile emotsionaalse seisundiga «nakatumise». «See tähendab, et õnnelik inimene saab süstida oma õnnetunnet enda lähedal olevatesse inimestesse. Teatud mõttes on õnnelik higi nagu naeratus – see on nakkav,» märkis ta.

Teadlaste sõnul on varasemad uuringud näidanud, et higis sisalduvad keemilised ühendid võivad paljastada inimese negatiivseid emotsioone. Kuid vähesed uuringud on tegelenud küsimusega, kas sama kehtib ka positiivsete emotsioonide kohta.

Et seda teada saada, võtsid Semin ja tema kolleegid vaatluse alla 12 meest, kellel ei esinenud vaimseid häireid ning kes olid mittesuitsetajad ega võtnud mingeid ravimeid.

Mehed osalesid eksperimendis, mis hõlmas videoklipi vaatamist, mis pidi esile kutsuma ühe kolmest emotsioonist: hirmu- või õnnetunde või neutraalse emotsiooni. Lisaks paluti meestel vaadata erinevaid Hiina sümboleid ja hinnata nende meeldivust või ebameeldivust.

Enne videoklipi vaatamist pesid ja kuivatasid mehed oma kaenlaalused ja asetasid sinna iga ülesande sooritamise ajaks spetsiaalsed imavad padjakesed, mida seejärel eraldi viaalides säilitati.

Uuringuperioodi jooksul paluti meestel hoiduda alkoholist, tugeva lõhnaga toitudest, treeningutest ja seksist.

Esialgne analüüs näitas, et videoklipid mõjutasid edukalt meeste emotsionaalset seisundit. Mehed, kes vaatasid hirmu esilekutsuvat videoklippi, kogesid näiteks tõepoolest negatiivseid emotsioone.

Järgmisena võtsid teadlased appi 36 naist, kellel polnud vaimseid häireid, hingamisteede haigusi ega mingeid muid haigusi.

Pimeeksperimendi käigus paluti naistel nuusutada erinevate meeste kogetud emotsioonidega seotud higinäidiseid. Teadlased hindasid seejuures naiste näoilmeid, et teha kindlaks emotsioonid, mida nad higi nuusutamisel kogesid.

Teadlaste selgitusel värbasid nad selleks just naised, kuna naistel on parem lõhnataju ja suurem tundlikkus emotsionaalsete signaalide suhtes.

Teadlased leidsid, et kui naised nuusutasid n-ö hirmuhigi, aktiviseerusid nende näos need lihased, mis on seotud hirmu väljendamisega. N-ö õnnehigi puhul aktiviseerusid aga õnnelikkuse väljendamisega seotud lihased.

Lisaks leidsid teadlased, et n-ö õnnehigi nuusutanud naised käitusid teatud ülesannete sooritamisel nii, nagu käitutakse tavaliselt õnneseisundis.

Hiina sümbolite hindamisel ei olnud aga eelnevalt nuusutatud higil naiste emotsionaalsele seisundile mõju.

Kokkuvõttes järeldasid teadlased, et õnneseisundit on võimalik higilõhna kaudu teistele inimestele edasi anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles