Kai Zilmer: laste vaktsiiniuuringud on hädavajalikud

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kai Zilmer.
Kai Zilmer. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Kuna ükski lapsevanem ei taha proovida oma lapse peal vaktsiini, mille mõjus ta kindel pole, korraldavad kõik riigid, Eesti kaasa arvatud, ka lastevaktsiinide kliinilisi uuringuid, rääkis Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskeskuse juhataja Kai Zilmer.


Zilmer kinnitas, et ühtki vaktsiini ei võeta kasutusele seda enne laste peal uurimata. Loomulikult toimub sellises uuringus osalemine lapsevanema nõusolekul. Uuringu raames jälgitakse tähelepanelikult lapse tervislikku seisundit, toimub pidev kontakt arstiga ning on võimalus saada kiiret tagasisidet kõigis terviseküsimustes.

Erinevalt tavapärastest vaktsineerimistest saab lapsevanem uuringu käigus täpselt teada, kas tema lapse organismis on tekkinud piisavalt kaitsekehasid. Ühtlasi jälgitakse ka seda, kuidas antud vaktsiin toimib koos teiste vaktsiinidega manustamisel.

Uuringuga seonduvaid eetilisi aspekte jälgib sõltumatu pediaatriline komitee ja üleliigseid uuringuid ei korraldata, kinnitas Zilmer.

10-18 aasta vanuste laste seas on hetkel käimas gripivaktsiini uuring, uuesti on käivitunud ka meningokoki vaktsiiniohutuse uuring, milles Eestis osaleb 250 last. Uuringus osalevad terved lapsed, kelle vanemad on selleks kirjalikult loa andnud.

Taoliste kliiniliste uuringute arv on aasta-aastalt kasvanud. Praegu on Eestis käimas kokku 90 uuringut. Ilma eelneva põhjaliku uuringuta ei saa ükski vaktsiin müügiluba.

Aastatel 2000-2010 on kliinilistes uuringutes osalenud 3710 inimest, neist 1000 on uuritud puukentsefaliidi vaktsiini suhtes. Praegu käimaolevates uuringutes osaleb ligi 5000 inimest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles