Teadlased jõudsid selgusele, miks näpud ragisevad

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsi.
Käsi. Foto: Panther Media

Sõrmede raksutamist magnetresonantstomograafi all jälginud teadlased on jõudnud viimaks nähtuse põhjuste jälile: liigeste painutamine tekitab liigesevõides väikesi õhumulle.

USA-s asuva Alberta ülikooli biomehaanikud eeostsas Gregory Kawchukiga leidsid küsimuse lõplikuks lahendamiseks vabatahtliku, kelle nukid ragisesid soovi korral vahetpidamata, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator.

Tavaliselt peab inimestel nukkide naksutamise vahele jääma pikem puhkeperiood. Katsesse värvatu toppis aga ükshaaval oma näppe kaabliga ühendatud torusse, mille abil tõmmati sõrmi täpselt nii kaua, kuni selle liiges naksatas. Samal ajal jälgiti sõrmekudesid reaalajas magnetresonantstomograafi all.

Ajaline lahutusvõime võimaldas püüda protsessi, mis kestis vähem kui 310 millisekundit ning ülesvõtete analüüs näitas, et vahetult enne naksu tekivad liigeste lahutamisega seonduva negatiivse rõhu toel liigesevõides lahustunud gaasist, peamiselt lämmastikust, koosnevad õhumullid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles