Kalaõli võib nullida keemiaravi mõju

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalaõli.
Kalaõli. Foto: Panther Media/Scanpix

Vähidiagnoosiga patsiendid muudavad sageli oma eluviise, toitumist ja toidulisandite tarvitamist lootuses ergutada organismi kasvajaga võitlema. Kuid ajakirjas JAMA Oncology avaldatud uurimuses leiti, et mõned kalaõlid võivad hoopis vähiravile vastu töötada.

Varasemad katsed on näidanud, et 16:4(n-3) rasvhape kutsub hiirtel esile resistentsuse vähi keemiaravi suhtes. Ka selle rasvhappe madalad kontsentratsioonid veres olid piisava mõjuga, et keemiaravi enam ei pidurdanud kasvajate edasist arengut, kirjutab meditsiiniuudiste portaal Med24.ee.

118 vähiravi saavat patsienti täitsid küsimustikud kala söömise ja kalaõlipreparaatide tarbimise kohta. Neist 30 protsenti kasutasid kalaõli sisaldavaid toidulisandeid ja 11 protsenti kasutasid oomega-3 rasvhappeid sisaldavaid preparaate. Uuritavate nimetatud toidulisanditest kõikidest oli leitud 16:4(n-3) rasvhapet. Keemiaravi ajal vähihaigetega täiendavate katsete läbiviimist pidasid uurijad ebaeetiliseks.

Järgnevad katsed tehti 50 tervel täiskasvanul. Uuritavad tarbisid soovitatud päevase annuse (10 ml) kalaõli kas toidulisanditena või kala süües (lõhe, tuunikala, makrell või heeringas).

Vahetult pärast toidulisandite võtmist tõusis 16:4(n-3) rasvhappe tase veres, normaliseerudes kaheksa tunni möödumisel. Heeringa või makrelli söömine tõstis 16:4(n-3) rasvhappe taset oluliselt; lõhe tõstis sama taset veidi ja tuunikala söömise järgselt selle rasvhappe tase veres ei muutunud.

Teadlased soovitavad vähiravi saavatel patsientidel vältida kalaõlipreparaatide tarvitamist keemiaravile eelnevast kuni järgneva päevani. Samuti soovitatakse kemoteraapiat ümbritseva 48 tunni jooksul vältida heeringa ja makrelli söömist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles