Soomes paigaldati esimene tehissüda

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soomes Meilahde haiglas pandi patsiendile esimene tehissüda ning patsient on praegu haiglas toibumas.

Tehissüdamelõikuse tegid HYKSi südame- ja kopsukeskuse südamekirurgid Karl Lemström ja Jan Kiss koos südameanestesioloogi Mikko Laxini ja Seppo Hiippalaga, kirjutab Meditsiiniuudised.

Tehissüda on haigele sillaks umbes kolme kuu kuni aasta pärast toimuvale südamesiirdamisele.  «Tehissüdame opereerimine on harv ka mujal maailmas, näiteks Põhjamaades on seda tehtud vaid paar korda. Tehissüdant  kasutatakse olukorras, kus patsiendil on südame mõlema kambri töö raske puudulikkus või tugev rütmihäire, mida ei saada ravimite või muu aparatuuri abil kontrolli alla, aga samas südamesiirdamist pole võimalik piisavalt kiiresti teha,» selgitas patsienti raviva haigla osakonnajuhataja Karl Lemström.

Tehissüda koosneb kahest kojast ja kahest vatsakesest. Lõikuse käigus patsiendi enda südamekojad ja klapid eemaldatakse ja tehissüda õmmeldakse kinni patsiendi südamesse jäänud osadele. Patsiendi vasaku rindkere seina läbi kulgeb kehast väljaspool asuv aparatuur. See juhtimiskeskus reguleerib kunstliku südame kokkutõmbeid suruõhu abil. Kunstliku südame mõlemas kojas on kaks klappi, mis omakorda reguleerivad verevoolu õiges suunas.

Patsient võib tehissüdamega kodus elada, saades kaasa mobiilirakenduse, mis korraldab tema südame tööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles