Kui palju valke ja suhkruid sisaldavad valgupulbrid tegelikult?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgupulber.
Valgupulber. Foto: SCANPIX

Tallinna Inglise kolledži abiturient Hendrik Randveer uuris oma riiklikule teadustööde konkursile esitatud uurimistöös, kui palju valke ja suhkruid sisaldavad valgupulbrid Hera80, Lean Mass, Cook-Bake-Cake, Whey3 ja Soija90 võrreldes tootepakendil kireldatuga.

Kõige väiksem erinevus valgukoguses oli valgupulbril Lean Mass, kõige märkimisväärsem erinevus esines aga valgupulbris Hera80, milles protsendiline vahe oli 2,13 protsenti ning vahe grammides oli 1,70 grammi, kirjutab ERRi teadusportaal.

Teise punktina uuris ta tootepakenditel esitatud erinevate suhkrutüüpide olemasolu ning ilmnes, et ainsa suhkruna on pakendil ära toodud laktoos – teisi suhkrutüüpe, mis kahtlemata on tarbijale olulised, märgitud ei ole.

Kõige enam erinevaid suhkrutüüpe esines valgupulbris Whey3, millest leiti glütserooli, fruktoosi, glükoosi ning laktoosi, samas kui pakendile oli märgitud, et tootes on fikseeritud kogus suhkruid ning laktoosikogus.

Kõige vähem suhkruid võis leida tootest Soija90, milles esines ainult fruktoosi, Whey3 pulbris oli aga laktoosi 3,2 grammi võrra 100 grammi kohta rohkem kui pakendil kirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles