Kas testosteroon teeb agressiivseks?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Et teada saada, kas testosteroon teeb agressiivseks, korraldasid teadlased katse, kus neil oli võimalik teenida mängu käigus palju raha ja seda osalt teiste mängijate arvelt. Kas testosteroon muutis mängijad agressiivsemaks ja omakasupüüdlikumaks?

«Istuge maha,» ütlesid teadlased oma katsealustele, kirjutab ergo-log.com. «Siin on nupp. Iga kord, kui te seda vajutate, saate ühe punkti. Sada punkti annab teile 50 senti. Kõik, mis te jõuate teenida, saate te sularahas koju viia.»

«Siin on aga teine nupp. Kui vajutate seda nuppu, saate tervelt kümme punkti korraga. Nii teenite raha kiiremini. Kuid selle kiire nupuga teenitud punktid tulevad mõne kõrvaltoas sama mängu mängiva inimese arvelt. Te võtate temalt tema punktid ära. See on teie enda otsustada, mida te teete.»

Teadlased andsid katsealustele pool tundi, et teenida nii palju raha kui võimalik.

Nad sooritasid testi kolm korda. Esimesel korral ei saanud nad mingit «ravi», teisel korral said nad süsti platseeboga ja kolmandal korral olid nad enne katset saanud kahe nädala jooksul testosteroontsüpionaadi süste (600 mg nädalas).

Eksperiment pidi andma vastuse küsimusele, kas mittemeditsiiniline testosterooni annus põhjustab agressiivsust. Kas testosteroon põhjustas teistest mittehoolimist ja pani rohkem vajutama nn kiiret nuppu? Vastus on jah. Ent samas tuvastasid teadlased erinevusi selles osas, kui agressiivseks katsealused muutusid.

Tegemist polnud küll suure katsealuste grupiga – neid oli vaid neli. Ent tulemustest oli näha, et testorooni mõju on individuaalne. Mõne inimese puhul ei ole märkimisväärset vahet, kas ta on saanud testosterooni või mitte. Mõne puhul tõuseb aga agressiivsus, mida antud juhul mõõdeti n-ö agressiivsete nupulevajutuste osakaaluna, testosterooni mõjul lausa taevasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles