Analüütik: valitsus tervishoius suuri muutusi ei plaani

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värskest koalitsioonilepingust kumab tõsiasi, et tervishoius arvestatavaid suunamuutusi tulemas ei ole, kirjutab Praxise tervisepoliitika analüütik Priit Kruus Meditsiiniuudistes.

«Jätkuvalt on tähtsal kohal ennetuspoliitika, kus toetatakse näiteks sportlikke eluviise, aktsiisitõusu, alkoholi- ja tubakapoliitika roheliste raamatute põhimõtete rakendamist. Jätkatakse ka haiglate võrgustamist ja perearstikeskuste rajamist ning samuti soovitakse testida teisi rahastamismudeleid. Algatatakse patsientide vaba liikumise pilootprojekt ning vaetakse tervisekontode võimalusi süsteemi lisaraha tuua,» loetles Kruus.

Ta märkis, et ravikindlustuse pikaajaline finantsiline jätkusuutmatus pole uudis. «Samal ajal lubab valitsus vähendada sotsiaalmaksu ühe protsendi võrra. Selgusetu on, kas vähenemine toimub pensioni- või ravikindlustuse osa arvel ning kuidas ikkagi saamata tulud kaetakse (lepe ütleb: muud riigieelarve tulud),» lisas ta.

Muu hulgas tõdes Kruus, et pikaajalisi lahendusi tervishoiusüsteemi kitsaskohtadele ei otsita ning paistab, et võimuliidu tähelepanu paistab olevat vähem tervishoiul ja rohkem ülejäänud sotsiaalsüsteemil.

Ta lisas, et koalitsioonilepingus leidub pisut tervishoiusüsteemi jätkusuutlikkust parandavaid tegevusi, kuid pikaajalistele murekohtadele seal süsteemselt lahendust ei otsita.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles