Laste gripi võib põhjustada hoopis puhtusearmastus

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koristamisel tuleb kemikaalide kasutamisel piiri pidada.
Koristamisel tuleb kemikaalide kasutamisel piiri pidada. Foto: SCANPIX

Kuigi pleegitavad puhastusained on efektiivsed pisikutetapjad, võib kemikaal teha lapsed grippi ning teistesse nakkustesse haigestumisel palju vastuvõtlikumaks.

Hiljuti tehtud  uuringu käigus jälgiti  rohkem kui 9000 koolilast vanuses 6-12. eluaastat Hollandis, Soomes ja Barcelonas, kirjutab Independent. Lapsevanematel paluti täita küsimustik, kus tuli märkida, kas nende laps on viimase 12 kuu jooksul haigestunud grippi, bronhiiti, kõrvapõletikku vm nakkusesse. Järgmisena uuriti, kas nad kasutavad vähemalt ühel päeval nädalas pleegitajat sisaldavat puhastusvahendit kodu puhastamisel.

Pleegitaja kasutamisprotsent oli eriti kõrge Hispaanias (72%), kuid väga madal (7%) Soomes. Kõikides Hispaania koolides kasutati puhastamiseks samuti kloori sisaldavat puhastusvahendit, kuid Soome omades jällegi mitte.

Uuringu tulemus näitas kõigis kolmes riigis, et infektsioonidesse haigestumine oli sagedasem neil lastel, kelle vanemad kasutasid kodu koristamisel valgendavaid puhastusvahendeid. Põhjus võib olla selles, et kemikaali ärritavad osakesed satuvad koristamise ajal kopsudesse ning see teeb nad pisikutele vastuvõtlikuks.

Uuringu teinud Belgia keskkonna ja tervise keskuse liikme, dr Lidia Casase sõnul on tulemus murettekitav. «Desinfitseerivate puhastusvahendite kõrge kasutusprotsent on põhjustatud reklaamidest, mis sunnivad meid oma kodusid mikroobivabaks tegema. Selliste puhastusvahendite kasutamine võib aga mõjutada kooliealiste laste tervist ning tõsta nende haigestumise riski,» ütles Casas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles