Osa ravimeid saab paari aasta pärast musta märgi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Euroopa Parlament kiitis eile heaks kokkuleppe tõhustada ravimiohutust ja patsientide kaitset. Selle eesmärgi saavutamise üheks meetmeks on osa ravimite märgistamine musta sümboliga.

Musta sümboli saavad täiendavad järelevalvet vajavad ravimid, mis sisaldavad näiteks uut toimeainet. Märgi juurde lisatakse ka kiri «Käesoleva ravimi ohutuse suhtes kohaldatakse täiendavat järelevalvet» ning sellele järgneb selgitus.

Lisaks luuakse paremaks info levitamiseks patsientidele mõeldud riiklikud ja Euroopa ravimiportaalid ning patsiendid saavad võimaluse portaali kaudu või mõnel muul moel ise teada anda ravimite kõrvaltoimetest.

Raportöör Linda McAvan tõi arutelu ajal välja, et andes patsientidele rohkem võimalusi, läheb ravimi kohta teabe kogumine senisest kiiremini.

«On väga selge, et me peame koos töötama. 500 miljoni inimesega valimi puhul märkame kõrvaltoimeid palju lihtsamini ja kiiremini kui riiklikul tasandil eraldi töötades,» lausus ta.

Uued korraldused rakenduvad eeldatavasti 2012. aasta suvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles