10-aastane suitsetaja: miks ma ei kasva?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikotiinisõltuvus kimbutab ka lapsi. Pildil olev poiss ei ole looga seotud.
Nikotiinisõltuvus kimbutab ka lapsi. Pildil olev poiss ei ole looga seotud. Foto: SCANPIX

Eestis on suitsetajate hulk tasapisi vähenema hakanud, ütleb Tervise Arengu Instituudi suitsetamisest loobumise nõustamise ekspert doktor Tiiu Härm. Samas teeb teda kurvaks fakt, et sigaretisõltlaste seas on üha enam noori naisi ja lapsi.

Härm räägib juhuse oma nõustamispraktikast, kui vanaemaga koos tuli vastuvõtule kümneaastane poiss, kes oli noorele eale vaatamata juba kogenud suitsetaja: alustanud kuueaastaselt, tegi ta keskmiselt paki suitsu päevas. Sigarette võttis poiss ema ja isa tagant salaja. Laps oli oma harjumuse tõttu õnnetu ega saanud aru, miks ta ei kasva, vahendas meditsiiniuudiste portaal Mu.ee.

Uuringud on Härmi sõnul näidanud, et mida nooremas eas inimene suitsetama hakkab, seda kiiremini ja tugevamini kujuneb nikotiinisõltuvus ning tubakast on raskem loobuda.

Statistika näitab, et noorte naiste ja kooliõpilaste seas on suitsetamine suur mure. Kolme aasta eest korraldatud uuringust ilmnes, et üle 30 protsendi 13–15-aastastest õpilastest suitsetavad regulaarselt.

Sigarett ei oleks kaugeltki nii ohtlik, kui tegemist oleks ainult sellega, millena ta paistab: siidipaberist keeratud hülsikene, kus sees on tubakapulber. Lisaks sõltuvust tekitavale nikotiinile on sigaretis üle 4000 muu keemilise ühendi, millest rohkem kui 40 tekitavad vähki.

Ohutu ja lahja sigarett on Härmi sõnul müüt. «Inimene tõmbab nende sigarettide suitsu sisse tihedalt ja sügavalt, sest nikotiinsõltlane peab päeva jooksul talle vajaliku nikotiinihulga ikkagi kätte saama,» rõhutab ta.

Linnalegend on seegi, et suitsuvabad tubakatooted, nagu näiteks huuletubakas, ei ole tervisele kahjulikud. «Nikotiini imendumine on pidev ja isegi kui inimene varem või hiljem sellest loobub, siis nikotiinisõltlane on ta ikkagi,» paneb Härm eriti noortele inimestele südamele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles