Miks eelistavad sääsed üht inimest teisele?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus uuring näitas, et inimese geenid võivad mõjutada seda, kas sääsed eelistavad tema või kellegi teise verd. 

Londoni hügieeni ja troopilise meditsiini kooli teadlased leidsid identsete ja kahemunakaksikutega eksperimenteerides, et geenid määravad ära, kas inimese kehalõhn meelitab sääski ligi või peletab hoopis eemale, kirjutab Web MD.

Inimesed, kes on sääskede jaoks vähem ligitõmbavad, toodavad lihtsalt loomulikke tõrjevahendeid ja see tundub olevat geneetiliselt reguleeritud.

Uuringu juhtivautori James Logani sõnul võib uus avastus tähendada seda, et tulevikus võib saada võimalikuks loomulike sääsetõrjeühendite tootmist soodustava pilli võtmine, mis asendaks täielikult praegu naha pinnal kasutatavad sääsetõrjevahendid. 

Teadlased võtsid uuringus vaatluse alla 18 identset ja 19 kahemunakaksikut ja leidsid, et ühemunakaksikud olid sääskedele meeldimise osas teineteisega sarnasemad kui kahemunakasikud. Identsed kaksikud on aga ka geneetiliselt teineteisega palju sarnasemad kui kahemunakaksikud.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles