Räpases köögis peituvad tõsised terviseriskid

PM Tervis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räpaseid nõudsid ei tasu vedelema jätta.
Räpaseid nõudsid ei tasu vedelema jätta. Foto: Panther Media

Uuringust selgus, et paljud kodukokad unustavad pesta käsi ning tilgutavad toorest lihast nõrguvat vedelikku kohtadesse, kuhu see sattuda ei tohiks.

Kodukokad on hügieeni osas üsna ignorantsed, kirjutab independent.co.uk. Leatherhead Foodi uuringust selgus, et lisaks kätepesule kasutavad amatöörkokad ka räpaseid käterätikuid.

Seni suurimast Briti köökides läbi viidud uuringust selgus, et 40 protsendis köökidest leidus räpaseid nõusid või käterätikuid. Veerand inimestest ei pesnud enne söögivalmistamist käsi ning vaid pooled uuringus osalenutest pühkisid toore liha lõikamise järel käed paberkäterätikusse puhtaks, mitte ei tilgutanud toore liha lõikamisest jäänud vedelikku kraanikausini kõndides erinevatele köögipindadele.

Paljud inimesed ei tea, et ebahügieeniline köök võib olla terviserisk. Näiteks tuleb olla väga hoolas toore liha käsitlemisel, sest ebahügieenilisus loob bakteritele soodsa pinnase paljunemiseks ning see võib viia toidumürgituseni.

«Ma ei usu, et inimesed on aru saanud, et käitumist, kus ema või vanaema pesi jõulude ajal kalkunit köögikraanikausis ning pistis selle seejärel ahju, ei peeta enam hügieeniliseks – teadlased on jõudnud uute seisukohtadeni,» ütles professor Tony Hines Leatherhead Foodi uuringust.

Ta rääkis, et inimene ei pea hügieeni enne oluliseks, kui vaevleb ise toidumürgituse käes. Professori sõnul kiputakse aga toidumürgituses süüdistama hoopis toitu, mitte seda, kuivõrd ebahügieeniliselt käis selle toidu valmistamine.

Vaid veerand uuringus osalejates kasutasid liha, kala ja köögiviljade lõikamiseks erinevaid lõikelaudu. 

Kõige suurem probleem oli vähene toiduhügieen vanemate inimeste seas, kes kipuvad asju unustama ning ei pruugi olla enam nii hoolsad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles