Kaks kolmandikku maailma rahvastikust ei pääse kirurgi noa alla

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirurg
Kirurg Foto: SCANPIX

Teadusajakirjas The Lancet avaldatud uurimuse järgi on maailmas kokku viis miljardit inimest, kel pole võimalust saada elupäästvat või puude teket ärahoidvat operatsiooni. See on tervelt kaks kolmandikku maailma rahvastikust.

Professor John Meara ja dr. Sarah Greenberg Bostonis asuvast Harvardi meditsiinikoolist märkisid, et näiteks vigastuste, pimesoole eemalduse või keisrilõike puhul võtame me anesteesiat ehk tuimastust ning kirurgilist kompetentsi iseenesestmõistetavalt, kuid paljudes kohtades üle maailma ei ole inimestel isegi nende probleemide puhul neile ligipääsu, vahendab Medical News Today.

The Lancet võttis vaatluse alla enam kui 110 riiki ning kasutas analüüsi läbiviimiseks 25 juhtivat kirurgia ja anesteesia eksperti. Dr. Lars Hagander Rootsi Lundi ülikoolist märkis, et kirurgilise abi kättesaamatuse probleem on eriti terav Sahara-taguse ning Ida- ja Lääne-Aafrika madala ja keskmise sissetulekuga riikides ning Lõuna- ja Kagu-Aasias.

The Lanceti andmetel oleks ainuüksi 2010. aasta 16,9 miljonit surmajuhtumit saanud operatsioonide abil ära hoida. See tähendab pea kolmandikku kõigist 2010. aasta surmajuhtumitest üle maailma, mis ületab HIVi/aidsi, tuberkuloosi ja malaariaga seotud surmajuhud.

Ekspertide hinnangul aitaks 420 miljardi dollari (ligi 387 miljardi euro) investeerimine järgmise 15 aasta jooksul tagada vastuvõetaval tasemel ligipääsu operatsioonidele neis riikides, kus see on praegu kõige kehvem.

Professor Meara sõnul on see küll suur summa, ent tegevusetus läheb maailmale veelgi rohkem maskma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles