Kas sigarid on ohutumad kui sigaretid?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uue uuringu kohaselt kaasneb sigarite suitsetamisega sama suur surmarisk nagu sigarettide suitsetamisega.

«Tulemused pakuvad kinnitust faktile, et sigari suitsetamisega kaasnevad paljuski samad riskid, mis kaasnevad ka sigarettide suitsetamisega. Sigari suitsetamine on seotud suu-, söögitoru-, kõhunäärme-, kõri- ja kopsuvähiga ning samuti südamehaiguse ja aordi aneurüsmiga,» märkis uuringu juhtivautor Cindy Chang USA toidu- ja ravimiametist.

Chang ja tema kolleegid leidsid, et inimestel, kes suitsetasid vaid sigareid ega tarvitanud teisi tubakatooteid, oli suurem üldine surmarisk. Suu-, söögitoru- ja kopsuvähki suremise risk oli aga sigari suitsetajatel teistest kõrgem sõltumata sellest, kas nad hingasid sigarisuitsu sisse või mitte.

Samuti leiti analüüsis, et sigarisuitsetajaid, kes olid varem suitsetanud sigarette, ohustas palju suurem kopsuvähi ja kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse risk kui neid, kes ei olnud varem sigarette suitsetanud.

Analüüs hõlmas 22 Põhja-Ameerika ja Euroopa uuringut sigarite ja sigarettidega seotud surmariski kohta. Uuringud hõlmasid peamiselt valgeid mehi, kes alustasid sigarisuitsetamisega 1960ndatel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles