Suitsiidi ennetav mobiiliäpp peaks aitama Eesti teismelisi

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elutüdimus
Elutüdimus Foto: SCANPIX

Suitsiidide ennetamiseks on Eesti-Rootsi Vaimse Tervise ja Suitsidoloogia Instituut töötanud välja lisaressursi eneseabiks – mobiiliäpi, mis peaks ennekõike abistama Eesti teismelisi.

«Nüüd on lisaks traditsioonilisele näost näkku abistamisele olemas lisaressurss eneseabiks – nutitelefoni äpp «Tee nii!», mis aitab muremõtete asemel kogeda midagi positiivset just praeguses ajahetkes,» sõnab Merike Sisask Eesti-Rootsi Vaimse Tervise ja Suitsidoloogia Instituudist.

Tema sõnul oli üleeuroopalise uuringu andmetel Eesti 14-15-aastaste koolilaste hulgas 22 protsenti neid, kes tundsid harva, mõnikord või sageli, et elu ei ole elamist väärt. Endalt elu võtmise peale oli mõelnud 12 protsenti õpilastest ning tõsine plaan enesetapuks on olnud 5 protsendil õpilastest.

«Need numbrid peegeldavad ilmekalt suitsiidiprotsessi arengut selle kergematest vormidest raskemateni,» lisab Sisask. Tema sõnul on suitsidaalse käitumise puhul väga oluline ohumärkide varajane märkamine ja sekkumine, et protsess ei jõuaks kaugele areneda.

«Tee nii!» on eneseabi äpp, mis on mõeldud enesetapumõtete leevendamiseks ja ennetamiseks juhul, kui risk neid mõtteid teoks teha pole suur. Äpp on üles ehitatud dialektilise käitumisteraapia mõnedele elementidele.

«Alati on inimesel käitumiseks valikuid rohkem kui üks ning alati on olukordadel rohkem varjundeid kui ainult must ja valge. Paraku kipub see lihtne tõde ununema, kui oleme masendunud või hoiame jäigalt kinni oma tavapärastest käitumismustritest, mis meie heaolu ei toeta,» märgib Sisask.

«Tee nii!» pakub pika nimekirja meeldivatest tegevustest, lühematest või pikematest, mis võimaldavad tunda end elavana ja kogeda midagi positiivset just praeguses ajahetkes.

«Need tegevused on heaks alternatiiviks ennast kahjustavale käitumisele,» sõnab instituudi esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles