Taskukohane geenitest aitab tuvastada rinnavähiriski

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnavähk.
Rinnavähk. Foto: SCANPIX

Silicon Valley idufirma koos mõne tuntud toetajaga ähvardab pea peale keerata rinnavähi ja munasarjavähi geneetilised sõeluuringud, pakkudes sedavõrd taskukohast süljeanalüüsi, et enamik naisi saaks seda endale lubada.

Vaidlusaluseks jääb aga küsimus, keda kontrollida, kirjutab The New York Times. Idufirma Color Genomicsi ponnistus «demokratiseerida juurdepääsu geneetilistele analüüsidele» tekitab juhatuse esimehe Elad Gili sõnul mõnes eksperdis muret, vahendab meditsiiniuudiste portaal Med24.ee.

Coloril on kavas võimaldada naistel tellida analüüse veebilehe kaudu, kuid erinevalt ühest varasemast sarnasest katsetusest on siin kõikidesse tellimustesse ja analüüsi tulemustesse kaasatud arst.

Mõned analüüsidega tegelevad asjatundjad seavad küsimuse alla, kas Color suudab analüüse pakkuda nii soodsalt, nagu ta kinnitab. Nad väidavad, et kuigi tegelikuks järjestamiseks kulub vähem kui 250 dollarit, on see vaid osa hinnast, millele lisandub ka tulemuste tõlgendamine ning töö patsientide ja arstidega. Teised ettevõtted küsivad täieliku BRCA-geenide (ühed levinumad rinnavähiga seotud geenid) või multigeense analüüsi eest vähemalt 1500 dollarit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles