Vastsündinud saavad haiglas palju kahjulikke ravimi abiaineid

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinu haiglas.
Vastsündinu haiglas. Foto: Priit Simson

Üle-euroopalisest vaatlusuuringust selgub, et Euroopa vastsündinutele manustatakse palju potentsiaalselt kahjulikke ravimi abiaineid.

Eesmärk oli kirjeldada kaheksa huvipakkuva potentsiaalselt kahjuliku abiaine – parabeenide, polüsorbaat 80, propüleenglükooli, bensoaatide, naatriumsahhariini, sorbitooli, etanooli ja bensalkooniumkloriidi – manustamist Euroopas haiglaravil olevatele vastsündinutele ja teha kindlaks abiainetega kokkupuutest tingitud riskitegurid, vahendab meditsiiniuudiste portaal Med24.ee.

Uuringus osales 89 vastsündinute osakonda 21 riigist. Kokku registreeriti 726 vastsündinule manustatud 530 toote 2095 retsepti. Huvipakkuvaid abiaineid leiti 638 retseptiravimist (31 protsenti) ja neid manustati 456 vastsündinule (63 protsenti) suhteliselt väikese hulga toodetega (142 toodet ehk 27 protsenti).

Kõige sagedamini kasutati parabeene, mida leiti 313 vastsündinule (43 protsenti) manustatud 71 tootest (13 protsenti). Huvipakkuvate abiainete manustamine varieerus olenevalt geograafilisest piirkonnast, raseduse kestusest ja manustamisviisist.

Piirkondlikud erinevused huvipakkuvate abiainete manustamises näitasid, et ilma nende abiaineteta tooted on kättesaadavad ja neid oleks võimalik kõrvaltoimete vältimiseks kasutada teiste toodete asemel.

Uuringu autorid on Georgi Nellis, Tuuli Metsvaht, Heili Varendi, Karolin Toompere, Jana Lass, Inge Mesek, Anthony J Nunn, Mark A Turner ning Irja Lutsar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles