Hammaste tundlikkuse peamised põhjused

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui jäätist süües või kuuma kohvi juues tunned valureaktsiooni, siis on tegemist tundlike hambakaeltega. Valu võib olla ootamatult terav ning selle võib esile kutsuda ka külm tuuleiil.

Signali brändijuht Marit Soha ja Eesti Hambaarstide Liidu president Marek Vink selgitavad, millised on kõige levinumad hammaste ülitundlikkuse põhjustajad.

Paks hambakatt

Igemepõletikku põhjustab hambapinnale kasvav bakteriaalne biokile ehk hambakatt, millele aitab kaasa ebaadekvaatne suuhügieen ja suhkrurikas dieet. Hambakatu bakterite eritatav hape söövitab hamba kõvakude, mille tagajärjel muutuvad hambakaelad järjest tundlikumaks.

«Hambapastas sisalduv fluoriid aitab vähendada tundlikkuse nähte, mineraliseerides hambakude. Selleks kasuta hambapastat õigesti ehk sülita välja vaid vaht ning ära loputa pärast hambapesu suud veega,» soovitas Vink.

Harjad hambaid liiga tugevalt

Hammaste tundlikkuse levinud põhjus on harjumus hambaid liiga tugevalt harjata. «Kui sellele lisaks kasutada tugevate harjastega hambaharja, võib hambaemail kuluda ning paljastub dentiinikiht, mis teeb hambad väga tundlikuks. Liigse jõu vältimiseks kasuta pehmete harjastega hambaharja ning hoia seda käes nagu pliiatsit,» selgitas Soha.

Tarbid sageli happelisi toiduaineid

Apelsinid, greibid või sidrunid on tervislikud viljad, kuid sisaldavad samal ajal hapet, mis pikaaegses kontaktis söövitab hambavaaba pehmeks ja kiiresti kuluvaks. Et hambaid hoida, loputa pärast happeliste toiduainete söömist suud veega ning harja hambaid umbes poole tunni jooksul.

Krigistad hambaid

Hammaste krigistamine on üks levinumaid hammaste kulumise põhjuseid. Sageli krigistatakse hambaid une ajal seda ise teadmata – hommikul võib sellest märku anda näiteks peavalu või pinges alalõug. Regulaarse krigistamise tulemusena kuluvad hambad aja möödudes lühemaks ning neisse tekivad praod, mis võib soodustada hammaste tundlikuks muutumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles