Uude kiirabibrigaadi võeti mõned arstid ka Soomest

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna, 30. aprillil kell 12 avati Tallinna kesklinnas aadressil Suur-Ameerika 18 uus kiirabi tugikeskus, kus hakkavad paiknema kolm kiirabibrigaadi ja üks kiirabi arstibrigaad, kuhu on õnnestunud tööle meelitada ka mõned Soomes töötavad Eesti arstid.

Tallinna kiirabi juht Raul Adlas kinnitas Postimehele, et kuigi uus tugikeskus asub väga tiheda liiklusega kohas, on kõik hästi läbi mõeldud.

«Mis puutub Tallinna südalinna, vanalinna ja kesklinna, siis see on koht, kus ongi erakordselt keeruline liiklus, kuna just selles kohas asuvad kõik valitsusasutused, diplomaatilised keskused, meelelahutusasutused. Ehk siis siia kiirabi vajatakse. Siis tuleb leida see kuldne kesktee ja paigutada kiirabibrigaadid piisavalt ligidale, et just nimelt ummikute ajal oleks võimalik siia pääseda. Sest kui me paigutame need sellest piirkonnast välja, siis me ei murraks kuidagi siia sisse,» selgitas ta.

Adlas lisas, et senine asukoht Pärnu maanteel oli ka selline, kus tööpäeva lõpus liiklus seisab. «Seetõttu on see meile tuttav olukord. Õnneks või kahjuks tuleb öelda, et meie põhikoormus hakkab siin siiski öötundidel, õhtutundidel, kui peamagistraal on vaba. Nii et me oskame leida neid teid, kust saab liikuma.»

Samuti märkis Tallinna kiirabi juht, et ka linnavalitsus aitab liikluskorralduslikult kaasa sellele, et kiirabiautodel oleks lihtsam uuest tugikeskusest välja sõita. «Plaan on teha siia meie maja ette jalakäiate ülekäigukoht, mis tähendab seda, et kui sellel raskel hetkel tuleb meil väga kiire väljakutse, siis me saame panna foori punaseks ja keerata autoga välja ja järgmine hetk kohe liiklus taastub.»

Ta rääkis, et peaaegu kõik uue üksuse arstid töötavad ka haiglas. «Me võtame nad siia tööle haiglatest ja nad teevad seda reeglina lisakoormusena.»

Adlase sõnul on uude tugikeskusesse õnnestunud tööle meelitada ka mitu Soomes töötavat Eesti arsti. «Me saime selle üksuse teha ka rahaliselt efektiivsemaks, just tänu sellele, et ta ei teeninda mitte kõiki väljakutseid. Nii saime arstide palga tõsta natuke kõrgemale, kui on praegu Eesti keskmine arstidel, ja mitmelgi arstil, kes on praegu põhikohaga Soomes, tekkis piisav ahvatlus, et tulla neid samu valveid siia tegema. Kuna meil on ka hotellikoht neile pakkuda, siis me saime nendega sellisele kokkuleppele.»

Uues üksuses tööle hakkav nn rendezvous tüüpi arstibrigaad tähendab seda, et sündmuskohale sõidab välja kõige lähem tava-kiirabibrigaad ning kui nemad leiavad, et patsiendi elustamiseks või seisundi stabiliseerimiseks on vaja ka arsti abi, siis tuleb kohale arstibrigaad.

«See üksus iseseisvalt patsiendi juurde ei sõida, patsiente ei transpordi, ta on kogu aeg vaba teenindama kõiki, kes teda appi kutsuvad. Ja statistika järgi  me teame, et neid väljakutseid on kolm protsenti ehk siis tegelikult see rendezvous-brigaad on peaaegu alati olemas. Suurema osa oma tööst teeb ta ära telefoni ja arvuti abil, konsulteerides brigaade, ning vajadusel siis sõidab kohale.»

Adlas lisas, et kesklinna piirkonnas on kiirabi tööl ka väike eripära: «Siin on rohkem traumasid, narkoüledoose, alkoholi foonil tekkinud tervisehäireid. Mis tähendab seda, et suur osa patsientidest läheb kas arestikambrisse politseile või kainestusmajja väljamagamisele. Ja väike osa on siis erinevad terviserikked.»

Kokku on alates aprilli lõpust kõikide tallinlaste ja linna külaliste ning Tallinnaga piirnevate alade teenindamiseks 23 kiirabibrigaadi.

Aastas teenindab Tallinna kiirabi ligikaudu 87 000 väljakutset, olles sellega suurima patsientuuriga kiirabiettevõte riigis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles