Tippsportlane: läbi valu ei tohi treenida

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Algajaid spordisõpru Männikul juhendanud tippsportlase ja treeneri Evelin Taltsi sõnul tuleb treeninguid alustades kindlasti kuulata oma keha, sest läbi valu ei tohi trenni teha.

Treeneri sõnul on algajate põhiviga see, et hakatakse liiga intensiivselt treenima. Paljud alustavad sporditegemist jooksmisega, kuid see ei pruugi Taltsi sõnul kõigile sobida. «Kui tunned, et jalad on valusad, põlved jäävad haigeks, siis järelikult tuleb alustada käimisega,» soovitas ta. Ka siis, kui pärast lühikest jooksu on pulss liiga kõrge, tuleks jooksmisest loobuda ja käia. «Ei ole mõtet sundida end jooksma, kui sa ei jõua,» sõnas ta.

Taltsi sõnul on normaalne, kui pärast esimesi jooksmiskordi tekib lihasvalu, aga kui hakkavad valutama liigesed, siis on koormus olnud liiga suur. Need, kes tahaksid nö võhma treenida, aga kellele jooks ei sobi, saavad seda teha ka käies. «Kepikõnd on väga hea, sest siis saab ka ülakeha koormust,» rääkis ta.

Algajatel tervisesportlastel soovitas ta kindlasti jälgida pulssi. «Kui sa treenid nö võhma, siis pulss peaks jääma 120- 140 lööki minutis. Kui läheb juba 160 peale, siis võhma juba kindlasti ei treeni ja pigem teed endale  kahju,» rääkis treener.

Paljud tervisesportlased kasutavad kinesioteipi, et valu leevendada. «Kui see on kerge ühekordne vigastus, siis võib seda panna,» sõnas Taltsi. Aga kui tegu on pideva valuga, mis läheb  treenides hullemaks, siis tuleks treeneri sõnul esmalt arsti juures käies valu põhjus kindlaks teha ja see häda välja ravida. «Tänapäeval on palju võimalusi, lisatallad, füsioterapeut soovitab võib-olla mõnda harjutust, mis aitab seda probleemi lahendada,» soovitas ta. «Läbi valu ei tohi ennast kindlasti treenida,» rõhutas ta.

Taltsi sõnul võib välijõusaalides tehes treenides saada korraliku koormuse. «Need aparaadid on nii lollikindlad, et siin ei ole võimalik, midagi valesti teha,» kiitis ta Männikul asuva välijõusaali varustust. Taltsi sõnul on võimalik sellises jõusaalis kõik lihasgrupid läbi treenida. Kindlasti aga tuleks treeningut alustada korraliku soojendusega ja lõpetada venitusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles