Eestis kasvab nahavähki haigestumine

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vähiliidu andmetel on viimase kümne aasta jooksul kasvanud Eestis haigestumus melanoomi kasvanud lausa poole võrra.

Melanoomi uusi haigusjuhte esineb Eestis igal aastal keskmiselt seitsmel mehel ja 14,5 naisel 100 000 inimese kohta, vahendab Eesti vähiliit. Euroopa keskmine uute haigusjuhtude esinemine on 12 juhtu 100 000 inimese kohta.

Mittemelanoomseid pahaloomulisi nahakasvajaid esineb igal aastal Eestis 44 mehel ning 65 naisel 100 000 inimese kohta. Eesti elanike sagenev reisimine päikeserohketesse riikidesse ja sealne mõõdutundetu päevitamine ning noorte üha tihedam solaariumi külastamine on kasvatanud pidevalt nahavähki ja naha melanoomi haigestumist.

Kuigi päikesevalgus on oluline, et toota organismile vajalikku D-vitamiini, suurendab päikesega liialdamine, sealhulgas ka kunstpäikese ehk solaariumi kasutamine nahavähi ja melanoomi teket. Samuti kiirendab see naha vananemist, vähendab immuunsüsteemi tõhusust ning põhjustab ka erinevaid silmahaigusi. 50-90 protsendil nahavähi juhtude põhjuseks on liigne ultraviolettkiirgus.  

Eestis avastatakse aastas pisut üle 1000 nahavähi juhu. Kuigi tegu on vähiga, mida on võimalik varakult avastada, on suremus nahavähki ja eelkõige melanoomi kõrge. On oluline märkida, et kuigi meestel esineb nahavähki poole vähem kui naistel, sureb neid sellesse haigusesse poole rohkem. Selle peamiseks põhjuseks on haiguse liiga hiline avastamine.

Nahavähi ennetamiseks on oluline jälgida oma nahka ja muutuste korral sünnimärkides pöörduda kohe arsti poole. Tähtis on teada, varane haiguse avastamine tagab parima ravitulemuse. Mida väiksemate muutustega alustada ravi, seda lihtsam see on ja seda kindlamini saab terveneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles