Kas naistel valutab pea rohkem kui meestel?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu ei pea kannatama.
Peavalu ei pea kannatama. Foto: Panther Media/Scanpix

Ida-Tallinna keskhaigla neuroloogi sõnul arvatakse, et meestel valutab pea vähem kui naistel, kuid lõplikku kinnitust on raske anda, sest mehed pöörduvad arsti poole vähem.

«Samas tuleb tõdeda, et viimasel ajal on ka mehed hakanud peavaluga rohkem arsti juurde tulema,» ütles Ida-Tallinna keskhaigla neuroloog doktor Toomas Toomsoo.

Peavalu on sage terviseprobleem, millega on kokku puutunud üheksa inimest kümnest. Meestel ja naistel on peavalude esinemine erinev.

«Naistel on migreeni veidi rohkem ning see on seotud tugevalt naissuguhormoonidega, eraldi vormina esineb menstruaalmigreen. On olemas üks peavalu liik, mida esineb valdavalt meestel – kobarpeavalu, mida kutsutakse nn meeste migreeniks,» selgitab arst. 

Ka Eesti peavalu seltsi president Tartu Ülikooli kliinikumi neuroloog doktor Mark Braschinsky sõnul on peavalu näiliselt lihtne kaebus, kuid väärib tähelepanu seetõttu, et paljude inimeste jaoks on tegu elukvaliteeti alandava probleemiga, mis takistab igapäevast toimetulekut. Braschinsky soovitab peavalu puhul konsulteerida esmalt perearstiga, kes vajadusel suunab spetsialisti juurde.  

Eesti Peavalu Selts esitleb tänavu peavalu päeva eel vastvalminud peavalu videokooli loenguid, kus räägitakse muu hulgas sellest, kas naistel valutab pea rohkem kui meestel ning millised on naiste ja meeste peavalude erinevused. Vaata videot siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles