Kuidas eristada identsete kaksikute DNAd?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänapäeva kriminalistidel on kuritegude lahendamisel suureks abiks DNA analüüs, kuid mida teha, kui kahtlusalusel on identne kaksikvend või –õde, kelle DNA järjestus on täpselt samasugune?

Meetod, millest Graham Williams Inglismaalt Huddersfieldi ülikoolist kirjutab ajakirjas Analytical Biochemistry, rajaneb asjaolul, et ehkki ühemunakaksikute geenimaterjal on täiesti ühesugune, kulgeb nende tegelik elu tihti siiski mõnevõrra erimoodi, vahendab ERRi teadusportaal.

Üks võib-olla suitsetab rohkem kui teine, teine päevitab, puutub kokku kõikvõimalike kemikaalidega ja sööb veel lisaks ka teistsugust toitu.

Kõik need elulaadi tegurid tekitavad aga nn epigeneetilisi muutusi:  DNA molekuli külge kinnitub väiksemaid molekule – metüülrühmi, mille tagajärjel geenide avaldumine muutub. Nende metüülrühmade arvu ja asukoha poolest võibki siis kaksikute DNA erineda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles