Letsitiini üledoosi tagajärjel tekkis naisel eluohtlik aneemia

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Verelibled
Verelibled Foto: Repro

Selgub, et ka näiliselt süütu letsitiin võib liiga suures koguses teha haigeks: Kreeka arstid kirjutavad ajakirjas Cases Journal 38-aastasest naisest, kellel kujunes kolme letsitiinikapsli igapäevase manustamise tagajärjel välja eluohtlik aneemia vorm.

Naine tahtis kaalust alla võtta ning et kaalulangust kiirendada, hakkas ta võtma iga päev 3600 milligrammi letsitiini. Kümne päeva möödudes suurendas ta annust 6000 milligrammini päevas ning kolm päeva hiljem hakkas tema tervis üles ütlema, kirjutab ergo-log.com.

Ta muutus väsinuks ja tuimaks ning tal tekkisid ka kollatõve sümptomid: nahk ja silmalaud muutusid kollaseks. Ta pöördus arstide poole, kes kontrollisid tema verd ning leidsid, et ta põdes aneemiat. See selgitas tema väsimust. Kuid lisaks sellele, et tal oli liiga vähe punaseid vereliblesid, oli suur osa olemasolevatest punastest verelibledest deformeerunud.

Terved punased verelibled näevad välja nagu alustassid, kuid need rakud olid sfäärilised.

Arstid nimetavad selliseid vererakke sferotsüütideks. Tavaliselt näeb selliseid vererakke haruldaste haiguste korral või kui vale ravim, geneetiline defekt, viirus või mürk paneb keha tootma defektseid vererakke. Need rakud on küll võimelised transportima hapnikku, kuid nad plahvatavad veres. Plahvatusel vabanevad maksa jaoks mürgised ained, mis antud juhul ilmselt põhjustasidki kollatõve.

Arstide ühe teooria kohaselt jõudsid letsitiinis sisalduvad fosfolipiidid punaste vereliblede rakumembraanidesse. Selle tagajärjel muutusid rakumembraanid nii palju, et immuunsüsteem hakkas neid pidama vaenulikeks sissetungijateks ning immuunrakud ründasid ja hävitasid punased verelibled. Meditsiiniline termin sellise seisundi kohta on autoimmuunne hemolüütiline aneemia.

Arstid ravisid naist kortikosteroidi prednisooniga ning ta pidi lõpetama ka letsitiinikapslite võtmise. Kümne päeva möödudes oli tema tervis taastunud ning ta sai minna koju.

Tegemist pole ainsa selletaolise juhtumiga. Väga paljude süütute toidulisandite ülemanustamisel tekkinud tõsiste haiguste kohta võib leida terve hulga andmeid. Kuid paljudel juhtudel on asi veel milleski muus peale lihtsa ülemanustamise: näiteks on toidulisand toodetud valesti ja sisaldab D-vitamiini üledoosi.

***

Letsitiin on taimne valk, fosfatiidide rühma kuuluv lipiidühend, mida saadakse toidust ja mida toodab ka organism ise. Letsitiin sarnaneb oma ehituselt rasvadega ning kujutab endast olulist rakumembraanide koostisosa. Ta aitab moodustada terviklikku membraani ja kergendab vedelike liikumist rakusiseselt ja -väliselt.

Allikas: Vikipeedia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles