Uus dieet, mis vähendab Alzheimeri tõve riski

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamasti on eakate toidulaual vähe salateid ja ka siis eelistatakse tomati-kurgi ja hapukoorega salateid. Selle asemel külmpressi oliiviõliga salati söömine on üks samm tervislikuma toitumise poole.
Enamasti on eakate toidulaual vähe salateid ja ka siis eelistatakse tomati-kurgi ja hapukoorega salateid. Selle asemel külmpressi oliiviõliga salati söömine on üks samm tervislikuma toitumise poole. Foto: SCANPIX

Chicago teadlased on välja töötanud uued dieedisoovitused, mis esialgsetel andmetel vähendavad oluliselt Alzheimeri tõve riski.

Dieet põhineb USA vererõhu kontrollimiseks mõeldud DASH-dieedil ning Vahemere dieedil, kuid seda on lihtsam järgida, vahendab meditsiiniuudiste portaal Med24.ee.

Analüüsiti 923 Chicago elanikku vanuses 58-98 aastat, kes osalevad pikemas praegu veel kestvas uuringus eesmärgiga välja selgitada kognitiivse tervise suhtes kaitsvad tegurid. Toitumise kohta koguti infot küsimustike abil vahemikus 2004-2013; Alzheimeri tõppe haigestumist hinnati keskmiselt 4,5-aastase jälgimisperioodi vältel.

Leiti, et isikutel, kelle toitumine järgis Vahemere dieeti, oli Alzheimeri tõppe haigestumise risk 54 protsenti väiksem, MIND dieediga 53 protsenti väiksem ning DASH-dieediga 39 protsenti väiksem.

Samas mõõdukas Vahemere või DASH-dieedi järgimine Alzheimeri tõppe haigestumist ei vähendanud, mõõdukas MIND-dieedi järgimine vähendas haigestumise riski aga 35 protsendi võrra. Kõige pikemalt MIND-dieeti järginutel oli riski langus kõige suurem.

MIND-dieet on kergemini järgitav kui Vahemere või DASH-dieedid, tuues esile kümme ajule tervislikku ja viis mittesoovitavat toidugruppi. Erinevalt Vahemere ja DASH-dieetidest keskendub MIND-dieet rohkem marjadele ning vähem puu- ja köögiviljadele.

Kümme aju tervisele soovituslikku toidugruppi:

1.      rohelised lehtköögiviljad (lehtsalat, spinat, kapsad, brokoli jm) – vähemalt kuus portsjonit nädalas

2.      ülejäänud köögiviljad – vähemalt üks kord päevas

3.      pähklid – viis portsjonit nädalas

4.      marjad – vähemalt kaks portsjonit nädalas

5.      oad – vähemalt kolm portsjonit nädalas

6.      täisteratooted – vähemalt kolm portsjonit päevas

7.      kala – üks kord nädalas

8.      linnuliha – kaks korda nädalas

9.      oliiviõli – toiduvalmistamisel peamine rasvaine

10.  vein – üks pokaal päevas

Viis toidugruppi, mida vältida:

1.      punane liha – vähem kui neli portsjonit nädalas

2.      või ja margariin – vähem kui üks teelusikatäis päevas

3.      juust – vähem kui üks portsjon nädalas

4.      küpsetised ja maiustused – vähem kui viis portsjonit nädalas

5.      praetud toidud ja kiirtoit – vähem kui üks portsjon nädalas

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles