Chicago teadlased on välja töötanud uued dieedisoovitused, mis esialgsetel andmetel vähendavad oluliselt Alzheimeri tõve riski.
Uus dieet, mis vähendab Alzheimeri tõve riski
Dieet põhineb USA vererõhu kontrollimiseks mõeldud DASH-dieedil ning Vahemere dieedil, kuid seda on lihtsam järgida, vahendab meditsiiniuudiste portaal Med24.ee.
Analüüsiti 923 Chicago elanikku vanuses 58-98 aastat, kes osalevad pikemas praegu veel kestvas uuringus eesmärgiga välja selgitada kognitiivse tervise suhtes kaitsvad tegurid. Toitumise kohta koguti infot küsimustike abil vahemikus 2004-2013; Alzheimeri tõppe haigestumist hinnati keskmiselt 4,5-aastase jälgimisperioodi vältel.
Leiti, et isikutel, kelle toitumine järgis Vahemere dieeti, oli Alzheimeri tõppe haigestumise risk 54 protsenti väiksem, MIND dieediga 53 protsenti väiksem ning DASH-dieediga 39 protsenti väiksem.
Samas mõõdukas Vahemere või DASH-dieedi järgimine Alzheimeri tõppe haigestumist ei vähendanud, mõõdukas MIND-dieedi järgimine vähendas haigestumise riski aga 35 protsendi võrra. Kõige pikemalt MIND-dieeti järginutel oli riski langus kõige suurem.
MIND-dieet on kergemini järgitav kui Vahemere või DASH-dieedid, tuues esile kümme ajule tervislikku ja viis mittesoovitavat toidugruppi. Erinevalt Vahemere ja DASH-dieetidest keskendub MIND-dieet rohkem marjadele ning vähem puu- ja köögiviljadele.
Kümme aju tervisele soovituslikku toidugruppi:
1. rohelised lehtköögiviljad (lehtsalat, spinat, kapsad, brokoli jm) – vähemalt kuus portsjonit nädalas
2. ülejäänud köögiviljad – vähemalt üks kord päevas
3. pähklid – viis portsjonit nädalas
4. marjad – vähemalt kaks portsjonit nädalas
5. oad – vähemalt kolm portsjonit nädalas
6. täisteratooted – vähemalt kolm portsjonit päevas
7. kala – üks kord nädalas
8. linnuliha – kaks korda nädalas
9. oliiviõli – toiduvalmistamisel peamine rasvaine
10. vein – üks pokaal päevas
Viis toidugruppi, mida vältida:
1. punane liha – vähem kui neli portsjonit nädalas
2. või ja margariin – vähem kui üks teelusikatäis päevas
3. juust – vähem kui üks portsjon nädalas
4. küpsetised ja maiustused – vähem kui viis portsjonit nädalas
5. praetud toidud ja kiirtoit – vähem kui üks portsjon nädalas