Eestis minnakse HIV-testi tegema lihtsal põhjusel

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eestis on mehed agaramad HIV-testi tegijad kui naised ja jätkuvalt tehakse seda peamiselt ühel põhjusel.

Eelmisel aastal külastas HIV vabatahtlikku ja anonüümset nõustamiskabinetti 6414 inimest ja  külastajate seas oli veidi rohkem mehi, selgub Tervise Arengu Instituudi tehtud kokkuvõttest. Külastajad jäid eelkõige 20ndatesse ja 30ndatesse eluaastatesse.

Kõige sagedasemaks testimise põhjuseks nii meeste kui naiste seas kõigis vanusrühmades oli jätkuvalt kaitsmata seksuaalvahekord.

98% testitulemustest olid negatiivsed, 128 külastaja esmane HIV testi tulemus oli positiivne. Diagnoositi 45 uut HIVi juhtu. Üle poolte uutest HIVi juhtudest leiti vanuses 25–34 eluaastat (26 inimest). Jätkuvalt oli epideemia keskpunktideks Tallinn ja Ida-Virumaa, kus avastati 88,9% nõustamiskabinettides leitud uutest juhtudest.

2014. aastal diagnoositi Eestis HIV esmakordselt 291 inimesel, seega viiendik uutest HIVi juhtudest avastati kas HIV nõustamiskabinettides (45 uut juhtu) või väliürituste (kuni 15 uut juhtu) käigus.

Narkootikume süstinuist enamik (86,4%) olid kunagi süstimistarvikuid jaganud teistega. Külastajatest kolm protsenti ütlesid, et on süstinud narkootikume, neist 12 (6%) osutusid uueks HIVi juhuks. Inimeste seas, kes mainisid, et on olnud seksuaalvahekorras samast soost inimesega, osutusid kaks uueks HIV juhuks (mõlemad mehed).

Nõustamiskabinettides avastatud HIV juhtudest neli protsenti olid meestega seksinud mehed ja ligi 27 protsenti narkootikume süstinud inimesed. Ülejäänud 31 uue HIV juhu seas oli 4 inimest, kes oli testima tulnud arsti soovitusel, kusjuures arsti soovitusel tuli testima 494 inimest.

HIV-testimise tegevusjuhis näeb ette, et iga arst peaks pakkuma HIV kahtluse korral patsiendile HIV-testi. HIV-kahtlusega inimesi tuleks kohe testida ning mitte edasi suunata, sest muidu võib inimene kaduda tervishoiutöötajate silme alt.

C-hepatiit tuvastati 229 inimesel, B-hepatiit 19 inimesel. Hepatiitide testimist oli võrreldes 2013. aastaga vähem. C-hepatiidi analüüside tulemused annavad alust arvata, et tegelik

narkootikume süstinud inimeste osakaal oli nõustamiskabinettide külastajate seas kõrgem. C-hepatiit levib enamasti vere teel (nt narkootikume jagatud tarvikutega süstides), kuid 71,6% HCVsse nakatunuist ei öelnud, et on narkootikume süstinud.

2014. aastal tehti anonüümse ja tasuta HIV-testimise teenuse käigus 10 914 testi, nendest 4607 väliürituste korras ja 6308 nõustamiskabinettides. Väliüritustel tuvastati 102 HIV positiivset, kellest 15 olid uued HIV juhud ja suunati edasi nõustamiskabinetti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles