Paks laps, ilus laps?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: SCANPIX

Uuest ameeriklaste ja hiinlaste koostöös läbi viidud uuringust selgus, et pea kõik ülekaaluliste laste vanemad usuvad, et nende lapsed on normkaalus.

Uuringu viisid läbi New Yorgi ülikooli meditsiinikooli ja Shanghai Fudani ülikooli teadlased, kirjutab Medical News Today.

Nad kasutasid oma uuringus haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse läbi viidud uuringu raames tehtud mõõtmisi ja intervjuusid. Vaatlusalusteks olid kaks kahe- kuni viieaastaste USA laste gruppi, keda jälgiti aastatel 1988-94 ja 2007-12. Mõlemas grupis oli üle 3000 lapse.

Nende laste vanematelt küsiti, kas nad peavad oma lapsi ülekaaluliseks, alakaaluliseks või parajas kaalus olevaks.

Uuringust selgus, et 97 protsenti ühe grupi ja 95 protsenti teise grupi ülekaaluliste poiste vanematest pidas oma lapsi normkaalulisteks. Ülekaaluliste tüdrukute puhul olid vastavad näitajad 88 ja 93 protsenti.

«Tulemused lähevad kokku varasemate uuringutega, mille kohaselt pidas suhteliselt suur hulk vanemaid oma ülekaalulisi või rasvunud koolieelikutest lapsi ekslikult normkaalulisteks,» rääkis uuringu juhtivautor dr. Dustin Duncan New Yorgi ülikooli meditsiinikoolist.

Eriti valmistas uuringu autoritele muret see, et 2007-12 uuringugrupi lapsed olid palju suuremas ülekaalus kui 1988-94 grupis, kuid vanemate hinnangud oma laste kehakaalu kohta jäid enam-vähem muutumatuks.

Uuringust selgus, et laste kehakaalu puudutava väärtaju puhul esines demograafilisi erinevusi: afroameeriklaste hulgas esines rohkem neid, kes pidasid oma ülekaalulisi lapsi normkaalulisteks. Samuti selgus, et väärtaju esines rohkem madalama sissetulekuga perede hulgas.

«See on eriti murettekitav, sest USAs esineb just afroameerika ja madala sissetulekuga perede laste hulgas kõige rohkem ülekaalulisust,» märkis dr. Duncan.

Uuringust selgus, et selmet kasutada oma lapse kehakaalule hinnangu andmiseks kasvutabeleid, võrdlevad nad seda sageli teiste laste kaaluga ja annavad oma hinnangu vastavalt sellele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles