Kui suur on D-vitamiini üleannustamise risk?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuna D-vitamiini toidulisandite populaarsus tõuseb, otsustasid teadlased uurida, kui suur on tõenäosus, et selle olulise vitamiini üleannustamise tagajärjel tõuseb kaltsiumitase veres ohtlikult kõrgele. Selgus, et selline oht on väga väike.

«Meil on selged tõendid selle kohta, et D-vitamiini mürgistus on üks haruldasemaid meditsiinilisi seisundeid ja tavaliselt juhtub see äärmuslikult suurte annuste sihiliku või tahtmatu manustamise tagajärjel,» kirjutab dr. Michael Holick Bostoni ülikooli meditsiinikoolist ajakirja Mayo Clinic Proceedings mainumbri juhtkirjas.

Holick ise ei olnud kõnealuse uuringuga seotud.

Maksimaalne soovituslik D-vitamiini päevane annus inimeste puhul, kellel on selle vitamiini tase madal või puudulik, on 4000 rahvusvahelist ühikut.

D-vitamiini üleannustamine võib päädida kõrge kaltsiumi tasemega veres, mis võib omakorda põhjustada nõrkust, neerukive ning südame- ja ajutervise halvenemist.

Teadlaste sõnul on küsimuse all D-vitamiini tase üle 50 nanogrammi milliliitri kohta. Normiks peetakse taset, mis jääb 20 ja 50 vahele.

«Me leidsime, et isegi nende puhul, kelle D-vitamiini tase veres oli üle 50 ng/ml, ei esinenud koos D-vitamiini taseme tõusuga suurenevat hüperkaltseemia riski ega kõrgenenud kaltsiumitaset,» ütles uuringu kaasautor, Mayo kliiniku peremeditsiini ekspert dr. Thomas Thacher.

Et saada teada, kas levinud toidulisandid võivad suurendada tüsistuste riski, analüüsisid teadlased Rochesteri epidemioloogilise projekti raames kogutud informatsiooni D-vitamiini taseme kohta.

Andmed hõlmasid enam kui 20 000 D-vitamiini taseme mõõtmist, mis leidsid aset 2002. ja 2011. aasta vahel Minnesotas.

Uuringutulemused näitasid, et kaheksal protsendil inimestest ületas D-vitamiini tase 50 ng/ml ning enamasti oli tegemist üle 65-aastaste naistega. Üle 100 oli tase vähem kui ühel protsendil.

Kümneaastase uuringuperioodi jooksul leiti vaid üks D-vitamiini mürgistusjuhtum ning selle inimese D-vitamiini tase oli 354 ng/ml.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles